Brødre i bakvendtland

12. desember 2014

På nattestid er det ingen som stresser, bråker eller slåss om leseplasser. Joakim og Jonas Ben Riala leser aller helst til eksamen når ingenting skjer rundt dem. Slik lever brødrene gjerne i flere uker før eksamen. Det skriver Dagens Næringsliv.

Les saken på DN.no her.

Når tvillingbrødrene fra Levanger setter seg ned ved et bord og finner frem bøkene er klokken blitt halv åtte. Lesesalen begynner da så smått å bli mindre folksom. Taktikken med å snu døgnet på hodet hver eksamensperiode har fungert fint de fire årene de har studert, forteller Ben Riala-brødrene.

– Det kom egentlig gradvis. Vi begynte å sitte lenger på skolen for å få fred og ro, komme oss litt unna alle menneskene og stresset før eksamen. Uken etter satt vi enda en time lenger. Etter hvert ble det til at vi startet fem-seks på ettermiddagen og jobbet hele natten, forteller Levanger-brødrene til Dagens Næringsliv.

Faksimile fra Dagens Næringsliv 12.12.2014

Kanskje er det en slags hyllest til 100-årsjubilanten Alf Prøysen de driver med, der de tropper opp på skolen for å ta et skippertak. Riktig nok uten skolesekk på magen, men likevel. Brødrene, b-menneskene og BI-studentene Ben Riala bor i bakvendtland i flere uker før eksamen.

– Det er ekstremt avslappende å sitte på skolen når det er mørkt. Når ingenting skjer på Facebook, sier Joakim.

Våkenatt før eksamen

Dagens Næringsliv tok seg tid til et besøk en helt vanlig studiedag for guttene. I en enslig bås sitter brødrene og arbeider, med 12 tomme pappkrus, én for hver time de har sittet der. Joakim har eksamen om en time. Det betyr ikke at han har latt seg tvinge tilbake i en konform døgnrytme. Han bare venter enda litt til med å legge seg.

– Det sies alltid at man skal slappe av litt dagen før eksamen, være uthvilt når du kommer dit. Men jeg er så spent før eksamen, så da klarer jeg ikke å sove uansett. Jeg sitter alltid og tenker på oppgavene, hvordan jeg skal gjøre det, hvilke formler jeg skal bruke. Og på eksamen kommer adrenalinet som gjør at jeg skjerper meg, sier Joakim til Dagens Næringsliv.

Søvnmangel har ikke vært noe problem, mener han.

– Når juleferien kommer, er vi kjørt, men det er ikke på grunn av døgnrytmen. Det er fordi vi kjører oss ganske hardt. Jeg tror ikke vi sover mindre enn andre. Vi har en relativt normal døgnrytme. Normal for oss, kan du si, sier Joakim. 

DN har også laget en video som viser Jonas og Joakims tilværelse en helt vanlig studiedag, eller studienatt som kanskje er mer beskrivende i brødrene Ben Rialas tilfelle. 

Se filmen fra Dagens Nærsingsliv her.


Du kan også se alle nyheter her.