-

Forskning går viralt

25. april 2017

Er kvinner bedre ledere enn menn? Og påvirker servitørens utseende hva slags mat du bestiller?

Flere internasjonale medier har de siste ukene fattet interesse for forskningsartikler fra BI. Høye lesertall og delinger i sosiale medier har resultert i at forskningen har fått stor spredning.

Artikkelen «Personlighet for å lede», skrevet av professor og instituttleder Øyvind Lund Martinsen og professor Lars Glasø, begge ved Institutt for ledelse og organisasjon, har i løpet av få dager spredt seg til minst 19 internasjonale mediepublikasjoner. Artikkelen tar utgangspunkt i en undersøkelse gjort blant nærmere 3000 ledere, hvor professorene identifiserer fem kjennetegn på effektive ledere.

Det fremgår av undersøkelsen at kvinnelige ledere oppnår høyere verdier enn menn på fire av de fem personlighetstrekkene som ble målt.

– Resultatene antyder at kvinner har noe bedre personlighetsmessige anlegg for ledelse enn sine mannlige kollegaer når det gjelder tydelighet, nytenkning, støtte og målrettet grundighet, fremholder Martinsen og Glasø.

Kan det være legitimt å spørre om kvinner er mer velfungerende i lederrollen enn sine mannlige kolleger? Dette spørsmålet fattet stor interesse også internasjonalt. Forskningen til BI-professorene er blant annet gjengitt i The Independent, den største nettavisen i Storbritannia med nesten 97 millioner lesere daglig. Andre medier som har omtalt forskningen er:

"Resultatene antyder at kvinner har noe bedre personlighetsmessige anlegg for ledelse enn sine mannlige kollegaer."

Øyvind L. Martinsen

Professor

Kelneren som får deg til å velge usunt

Dette scenarioet trigget nysgjerrigheten til Anders Gustafsson, professor ved Institutt for markedsføring. Sammen med forskerkolleger gjennomførte Gustafsson et eksperiment for å undersøke hvordan servitørens utseende påvirket valget av sunn eller usunn mat. Tenk deg at du skal bestille deg mat på en hyggelig, liten restaurant.

«En kelner kommer bort til deg med menyen. Hun har tatovering på den høyre armen sin, har gustenblek hudfarge, mørke ringer under øynene og håret satt opp som om hun nettopp kommer fra fest. Kelneren utstråler en utsvevende, usunn livsstil.

Du studerer menyen, som inneholder både salater og andre sunne retter, men også hamburgere, pizza og mer usunne spisealternativer. Hva velger du: sunt eller usunt? Spiller det noen rolle hvordan kelneren ser ut?»

Kan du tenke deg svaret? Eksperimentet viste at sunne servitører førte til at gjestene bestilte sunnere retter, og visa versa.

Resultatene ble blant annet omtalt i The Times UK, som har nesten fire millioner lesere daglig. Forskningsartikkelen er også gjengitt i:

Financial Times «Professor’s Picks»

BI-professor Gabriel Benito var i mars plukket ut til Financial Times nyhetsbrevspalte «Professor’s Picks», hvor utvalgte professorer velger ut en nylig publisert FT-artikkel de vil anbefale sine studenter, og skriver noen korte ord om hvorfor de har valgt akkurat den artikkelen. Nyhetsbrevet distribueres globalt til alle studenter og ansatte ved handelshøyskoler som er tilknyttet Financial Times, i form av for eksempel rankinger eller abonnementer. Artikkelen Benito anbefalte kan leses her.

;
Du kan også se alle nyheter her.