-
<--
Muligheter

Livet som student i Wien

Mitt navn er Magnus Emil, jeg studerer MSc i Strategic Marketing Management på BI Oslo, og er nå på utveksling i Wien.

Mitt navn er Magnus Emil, jeg studerer MSc i Strategic Marketing Management på BI Oslo, og er nå på utveksling i Wien. Kort fortalt er Wien muligens en av de mest undervurderte destinasjonene i Europa! Som utvekslingsstudent på Wirtschaftsuniversität Wien (WU) denne høsten kan jeg fortelle deg nettopp hvorfor ved å si litt om hvordan studentlivet er i "drømmenes by". For det første er en students hverdag på WU sjelden lik, da forelesningene her ikke går parallelt med hverandre

Semesteret går fra Oktober til Januar, men du kan være ferdig med alle fagene før slutten av November eller starte med skolen i November. Det avhenger rett og slett av hvilke fag du registrerer deg på. Fellesnevneren er vel at det er intensivt og ofte 3-8 timer forelesninger uten noe særlig innlagte pauser. Så forelesninger kan ikke akkurat sammenlignes med hvordan vi har det i Norge. Men om man derimot jobber godt, så får man mye fritid som man kan bruke til å utforske Wien. En typisk hverdag er derfor ikke alltid så "typisk", men generelt sett involverer det å hoppe på metroen (U-bahn) til skolen som ligger i utkanten av byens sentrum. 

Jeg bor ved Praterstern, som er et område midt imellom sentrum og campus, så reiseveien er bare 10 minutter, med 5 minutters gange og ett stopp med metroen. Før klassen pleier jeg alltid å kjøpe en kaffe på Anker, en større cafèkjede i Østerrike, og stelle meg i kø for å komme inn i en av de 6 moderne skolebygningene på campus som er designet av 6 ulike arkitekter. I Østerrike er det nemlig påkrevd å vise vaksinasjonsbevis før man kan komme inn på offentlige steder, men det går ganske raskt og det er ganske enkelt. Selv om forelesningene er lange går det forholdsvis greit ettersom forelesningene er veldig interaktive og satt opp slik at man må delta.

Uavhengig om man har tidlig eller sen forelesning, så pleier jeg alltid å få lagt inn en treningsøkt og/eller sightseeing. Men man kan vel si at det har blitt en hel del mer sightseeing på meg enn treningsøkter mens jeg har vært her! Østerrike var en gang et av verdens største imperier og det meste av arkitektur står fremdeles urørt i dag. Wien kan konkurrere mot de mest kjente arkitekturbyene i verden. Hofburg, imperiets palass, er midt i byen og noe man går forbi hele tiden. Det samme gjelder Michaelerplatz og Stefansdomen. Har man litt mer tid i løpet av dagen kan man også sjekke ut Schönbrunn Palasset, sommerhuset til keiserfamilien med en massiv hage.  

Det er også mengder av caféer og pølseboder som selger tradisjonell Østerrisksk mat du kan ta med på farten. Ellers har du også muligheten til å gå på opera og Wiener Musikverein for å oppleve den klassiske musikk-kulturen (Mozart er fra Salzburg i Østerrike). Apropos musikk er Wien også en av Europas mest livlige byer om natten. Nattklubber og barer er det nok av, med ulike temaer og musikk, og man kommer seg enkelt rundt til de ulike stedene med metro eller trikk. Man kan for så vidt også gå, Wien er en veldig trygg by å gå i uansett tid på døgnet. 

Men det er så klart mye mer man kan gjøre i Wien uten at jeg får nevnt det i detalj her, som for eksempel muligheter for dagstur til Bratislava, Salzburg og Hallstatt, samt at det er relativt kort distanse til Praha, Brno, Budapest og alpene med tog. Derfor anbefaler jeg at du sjekker ut byen og skolen, uansett om du vurderer utveksling eller bare en liten ferie!