Marked, kriser og miljø
Kurset gir deg innsikt i markedsøkonomi som økonomisk system, med muligheter og problemer knyttet til næringslivets, statens og individers roller.
Hvorfor Marked, miljø og kriser?
Kurset tar opp markedsøkonomi som økonomisk system og ser på hva som er styrker og utfordringer med dette. Utgangspunktet er Adam Smiths syn, slik han la det fram i sitt banebrytende verk Nasjonenes Velstand fra 1776. Deretter blir ideer fra kjente økonomer helt fram til i dag presentert, både tilhengere av markedsøkonomi og de som har vært mer kritiske.
Det gjennomgripende tema er markedsøkonomiens muligheter og problemer knyttet til næringslivets, statens og det enkelte individs rolle og atferd i samfunnet. Moderne økonomisk teori som også vurderer markedets funksjoner ut fra aktørenes tilgang på informasjon og psykologiske faktorer blir også trukket inn. Markedsøkonomiens globale og nasjonale utfordringer i dag, for eksempel kriser, miljø- og ressursutfordringer og inntektsfordeling vil bli drøftet i lys av de ideene som gjennomgås i kurset.
Emneoversikt
- Konsekvensen av mangel på informasjon i markedene: Lær hvordan mangelfull eller asymmetrisk informasjon påvirker markedene.
- Frihandel, komparative fortrinn og proteksjonisme: Få innsikt i hvordan frihandel, komparative fortrinn og proteksjonisme har skapt det markedet vi har i dag.
- Den nyklassiske teorien om fullkommen konkurranse: Få innsikt i hvordan konkurransesituasjonen preger markedet, og hvilke typer konkurranseformer et marked kan være utsatt for.
- Årsaken til finanskrisen i 2008: Hvorfor gikk det så dårlig? Få oversikt over faktorene og driverne til den store finanskrisen i 2008.
Praktisk informasjon
-
Dette høyskolekurset er på 7,5 studiepoeng. Kurset inngår i vår valgkursportefølje. Ta kontakt for mer informasjon om hvilke grader dette kan inngå i.
Kurset gjennomføres sammen med fulltidsstudentene på dagtid.
De fleste kurs gjennomfører webinarer ukentlig eller annenhver uke, med 1 - 2 timer per webinar. Webinarer gjennomføres normalt i tidsrommet kl. 17.00 - 21.00 på ukedagene mandag til torsdag.
Vær oppmerksom på at tidspunkter og hyppighet kan variere fra kurs til kurs.
-
Generell studiekompetanse gir deg opptak til dette kurset.
-
Det stilles ingen krav til forkunnskaper ut over opptakskravene.
-
Kurset avsluttes med en prosjektoppgave som løses individuelt eller i grupper på inntil tre studenter.
-
Undervisningsspråket er på norsk. Engelskspråkelige gjesteforelesere kan forekomme.
Pensumlitteratur på engelsk forekommer.
-
Pensumliste er tilgjengelig for søkere som er tatt opp på programmet inne på studentportalen. Brukernavn og passord til studentportalen får du tilsendt i forkant av studiestart.
-
Studieavgiften faktureres normalt i begynnelsen av hvert semester og gjelder for det aktuelle semesteret.
Faktura vil du finne under Min faktura inne på studentportalen etter kursstart.
-
- Atle Andreassen Raa, førsteamanuensis ved institutt for rettsvitenskap og styring.
Timeplan
Gjennomføring Bergen: vår 2024
Nettstudier: vår 2024
Studiestart nettstudier: mandag 15. januar
Alle kurs har individuelle webinartidspunkter gjennom hele semesteret.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 7,5
- Pris: 13 650 kr
- Bergen, Nettstudier