-
Utdrag fra kursbeskrivelse

Kriseledelse og -logistikk

Introduksjon

Kurset inngår i programmet for sikkerhetsledelse og kulturforståelse, men kan også tas uavhengig av dette programmet. Kursets sentrale tema er kriseledelse og logistikk. Et essensielt aspekt i enhver kriseberedskap, respons og normalisering er organiseringen av forsyningskjeder og logistikk for å sikre tilgang på varer og tjenester. Sikkerhetsbegrepet i dette kurset er derved først og fremst knyttet til forsyningssikkerhet for å gjenopprette og opprettholde samfunnets forsyningssikkerhet på internasjonalt, nasjonalt og (inter)-organisatorisk nivå. Dette krever etablering av god logistikkberedskap for å kunne respondere når krisen er et faktum.  Politisk ustabilitet og klimaendring gir flere konflikter og naturkatastrofer globalt med store konsekvenser i form av flere mennesker som rammes og økonomisk ødeleggelse. Kurset dekker årsaker til og konsekvenser av nye sikkerhetsutfordringer for aktører i totalberedskapen inklusive kommuner, staten, ikke-statlige institusjoner og frivillige organisasjoner, sivil beredskap, forsvar, private selskaper og finansielle institusjoner. Så vel nasjonal som internasjonal kontekst dekkes.

Kurset omhandler tre temaer og starter med en oversikt over internasjonal og nasjonal kontekst og de ulike aktørene involvert i kriseberedskap og respons, og behovet for samarbeid og koordinering med fokus på logistikk og forsyning. Dernest behandles strategisk kriseledelse inklusive verktøy for risiko- og beredskapsanalyse, logistikkplanlegging og etablering av beredskap for de involverte aktørene. Siste modul omhandler logistikkoperasjoner og operativ kriseledelse.

Det første temaet introduserer nøkkelbegreper og gir en oversikt over kriseledelse, historisk utvikling og trender. Deltagerne får en innføring i begrepsapparat for kartlegging av logistikk og forsyningskjeder. De ulike aktørenes rolle i kriseberedskap og respons presenteres. Koordinering og samhandling internasjonalt og nasjonalt diskuteres og problematiseres.

Det andre temaet tar for seg de viktigste elementene i utvikling av god beredskap inklusive risiko og sårbarhetsanalyser, beredskapsanalyser og strategier for utvikling av logistikkberedskap.

Det tredje temaet tar for seg aktivitetene i en operasjon fra planlegging og kartlegging av behov, innkjøp og mobilisering av fysiske, finansielle og menneskelige ressurser for logistikkoppgaver inklusive transport, lager, rapportering og distribusjon. Deltagerne får prøve seg gjennom en simulering. Operativ kriseledelse spesielt med hensyn til etiske dilemmaer i felt inngår også i dette temaet.

Kurset skal hjelpe deltakerne å tilegne seg evne til å arbeide med utvikling og implementering av bærekraftig kriseberedskap og respons i ulike kontekster. Gjennom relevante verktøy, kunnskap og forståelse er målet er å gi deltakerne et godt grunnlag for å håndtere nye kriser, enten det er på organisasjonsnivå eller på nasjonalt eller internasjonalt plan. Kurset er forankret i BIs overordnede målsetning om å forberede mennesker og virksomheter for en internasjonal, digital og bærekraftig fremtid. Det dekker kriseledelse og logistikk på globalt og nasjonalt nivå, i offentlig, privat og frivillig sektor; det analyserer forholdet mellom globale og lokale utfordringer, og relateres til bærekraftmålene nummer 3, 6, 9, 16 and 17.

Kursets innhold

Modul 1: Arena

  • Nøkkelbegreper, historisk utvikling og trender
  • Nasjonal og internasjonal kontekst og rammeverk, beredskapsprinsipper
  • Begrepsapparat for kartlegging av forsyningssystem og logistikk
  • De ulike aktørenes rolle i den norske beredskapen – sivil beredskap, frivillige organisasjoner, ikke-statlige og multilaterale organisasjoner, stat og kommune, private virksomheter og forsvaret
  • Casediskusjon: Koordinering – utfordringer og løsninger
  • Paradigmeskifte i kriseledelse
  • Forskningsmetoder for kriselogistikk

Modul 2: Beredskap

  • ROS-analyse
  • Beredskapsanalyse
  • Utvikling av logistikkberedskap; estimering av behov, strategisk planlegging, valg av logistikkstrategier
  • Caseoppgave: strategisk planlegging
  • Veiledning av prosjektoppgave

 Modul 3: Respons

  • Logistikkaktiviteter i respons – hvordan lede operasjoner
  • Etiske dilemmaer som kriseleder
  • Prosessen fra kartlegging av behov til mobilisering og demobilisering av finansielle, materielle og menneskelige ressurser
  • Table-top simulering: Operativ kriseledelse
  • Kriseledelse og lederskap
  • De lokales rolle i kriseledelse
  • Veiledning av prosjektoppgave

Forbehold

Dette er et utdrag fra den komplette kursbeskrivelsen for kurset. Dersom du er aktiv student på BI, kan du finne de komplette kursbeskrivelsene med informasjon om bl.a. læringsmål, læreprosess, pensum og eksamen på portal.bi.no. Vi tar forbehold om endringer i denne beskrivelsen.