-
Utdrag fra kursbeskrivelse

Terrorisme og terrorbekjempelse

Introduksjon

Dette er et Master of Management-kurs om terrorisme og kontraterrorisme. Kurset tar for seg tre hovedtema: årsaker til terrorisme, strategier for forebygging og bekjempelse av terrorisme, samt analyse av trusler fra både tradisjonelle og nye terroraktører, og mottiltakene. Kurset dekker definisjonen og ulike konseptualiseringer av terrorisme, forskjellige skoler om årsaksforklaringer, og gir en oversikt over strategiene og taktikkene til forskjellige terrorgrupper og soloaktører. Videre tar kurset for seg de ulike strategiene, taktikkene og verktøyene som stater, organisasjoner og firmaer kan bruke for å beskytte seg mot terrorisme. Her legges det vekt på at staters, organisasjoners, og firmaers fortolkning av terrorbildet har stor innvirkning på hvordan de innretter mottiltakene, og hva slags effekt de får.  

Den første delen av kurset tar for seg årsakene og den historiske bakgrunnen til dagens terrorisme, de vanligste strategiene, taktikkene og organisasjonsmodellene på tvers av forskjellige terrortrender over tid, og hvordan terrorens historie påvirker dagens og morgendagens trusselbilde

Den andre delen fokuserer på hvordan dagens terrorgrupper opererer (modus operandi), trusselvurderinger og politiske verktøy i forebygging og bekjempelse av terrorisme.  Hovedtemaer i denne delen er måten terrorgrupper organiserer seg på, terroristers målutvelgelse, måter de skaffer seg våpen på, finansiering, logistikk og typer angrep de gjennomfører (taktikk).

Den tredje delen av kurset dreier fokus over på terrorbekjempelse og tar for seg styrker og svakheter ved de ulike strategiene som stater velger for å forebygge og bekjempe terror og beslektede former for politisk vold, såsom som væpnet opprør.  Opp igjennom terrorismens historie, og forskjellige steder i verden, så har stater i all hovedsak fortolket terrorisme som kriminalitet eller en militær trussel, og de har sett på terrorisme som propaganda og en politisk trussel. Dette har mye å si for hvordan stater organiserer seg for å bekjempe terror, og hvilke statlige organisasjoner som får hovedansvar og lederrollen i kampen mot terrorisme. Kurset problematiserer og stiller spørsmålstegn ved om den gjeldende terrorpolitikken er den beste måten å håndtere problemet på.

Kursets innhold

Modul 1: Årsaker til og konsekvenser av terrorisme

  • Typer terrorisme
  • Terroristers strategier
  • Terrorisme i det 20nde århundre: Venstre og høyreekstremisme, nasjonal og religiøs terrorisme 
  • Dagens og morgendagens terrorisme, med fokus på islamistiske og høyreekstreme terroraktører

Modul 2: Trusselvurdering

  • Trusselanalyse
  • Terroristers modus operandi (taktikker og målutvelgelse)
  • Terroristers organisering, finansiering og våpen
  • Terrortrusselen mot Europa

Modul 3: Kontraterrorismen og dens konsekvenser

  • Typer kontraterror-strategier
  • Dilemmaer knyttet til kontraterrorisme i demokratier
  • Kontraterrorismens verktøy
  • Hvordan terrorkampanjer ender
  • Dagens og morgendagens kontraterror

Forbehold

Dette er et utdrag fra den komplette kursbeskrivelsen for kurset. Dersom du er aktiv student på BI, kan du finne de komplette kursbeskrivelsene med informasjon om bl.a. læringsmål, læreprosess, pensum og eksamen på portal.bi.no. Vi tar forbehold om endringer i denne beskrivelsen.