-
Institutt for kommunikasjon og kultur

Ansattintervju #8 Shubin Yu

Shubin Yu er postdoktorstipendiat i digital kommunikasjon. Forskningsinteressene hans er markedskommunikasjon og samhandling mellom forbrukere og teknologi.

Hva har vært din karrierevei frem mot den nåværende stillingen din?

Etter å ha fullført bachelorgraden min innen markedsføring, bestemte jeg meg for å flytte fra Kina til Belgia for å fortsette utdannelsen min der. Jeg har tre mastergrader (statistikk, bedriftsøkonomi, kulturstudier) fra KU Leuven, og fullførte en Ph.D. i kommunikasjonsvitenskap ved Ghent University i 2017.

Selv om jeg tok Ph.D. hadde jeg aldri sett for meg å jobbe innen akademia. Jeg så alltid for meg at jeg kom til å jobbe i næringslivet. Det var derfor jeg tok en mastergrad i bedriftsøkonomi mens jeg jobbet med doktorgraden min. En kollega av meg klarte imidlertid å overbevise meg om alle fordelene som følger med det å jobbe innen akademia. Å være forsker betyr at du har stor frihet til å planlegge din egen tid og arbeidshverdag, noe som jeg setter stor pris på. I dag kunne jeg ikke sett for meg å ha en vanlig 9-5-jobb. 

Etter at jeg hadde tatt doktorgraden min, dro jeg tilbake til Kina for å jobbe som førsteamanuensis ved Peking University HSBC Business School (PHBS). Etter mange år i utlandet var det fint å endelig komme hjem til familie og venner. Arbeidsmiljøet ved PHBS var også veldig bra og vi hadde gode forskningsmidler. Forskningsmiljøet var også utrolig bra. Til tross for dette, ble jeg ganske deprimert da pandemien kom. Vi var praktisk talt innelåst uten mulighet til å dra noen sted. Jeg ville tilbake til Europa, og begynte derfor å søke stillinger i utlandet. Dette førte meg til den nåværende stillingen min som postdoktor her på BI!

Kan du fortelle litt om forskningen du gjør?

Etter at jeg startet å jobbe på BI har forskningen min hovedsakelig omhandlet forbrukerteknologi og interaksjon, som for eksempel bruk av chatbots. I et av de pågående prosjektene mine, som også er et av mine favorittprosjekter, undersøker vi hvordan forbrukere oppfatter et menneske som arbeider med et annet menneske, kontra et menneske som jobber med en robot. 

"Funnene våre viser at når et menneske og en robot jobber sammen, liker forbrukeren mennesket bedre enn om det var to mennesker som jobbet sammen. Med andre ord, når et menneske jobber med en robot, viser vi faktisk mer positive holdninger til det mennesket."

Shubin Yu

Postdoktorstipendiat ved Institutt for kommunikasjon og kultur

Hva føler du gjør jobben din meningsfylt?

Jeg liker å undersøke nye ting som ennå ikke er allment kjent, men som har potensial til å virkelig påvirke livene våre. Hvordan kan vi optimalisere teknologien for å tjene mennesker på best mulig måte? Hvordan kan vi unngå de negative konsekvensene? Dette er spørsmål som jeg er interessert i å svare på.

Hva vil du si er den største utfordringen du har måttet overkomme i jobben din?

Den første gangen jeg fikk avslag på en forskningsartikkel føltes som et skikkelig nederlag. Inntrykket jeg fikk var at tilbakemeldingen var veldig krass, og det fikk meg til å føle meg skikkelig dårlig. Nå blir jeg derimot avvist hele tiden, og er egentlig helt nøytral til det. Faktisk anser jeg negative kommentarer som de mest nyttige!

Kan du fortelle litt om undervisningen din dette semesteret?

Jeg underviser i Cross Cultural Management og Human-Technology Interaction. Jeg elsker å undervise! Hodet mitt blir fort ganske tåkete om jeg bruker for mye tid på forskning, så undervisning blir for meg en måte å "rømme avgårde" og lade opp. Jeg får også ny innsikt og henter inspirasjon fra studentene mine, noe som er veldig verdifullt. 

Til slutt, kan du dele en morsom fakta om deg selv?

Jeg elsker gaming! Favorittspillet mitt er den kinesiske versjonen av League of Legends. Jeg pleide å spille det mye med studentene mine i Kina, men de var veldig dårlige, så jeg måtte lære dem hvordan de skulle gjøre det. Faktisk liker jeg det spillet så godt at jeg har skrevet en forskningsartikkel om det.