-
BI Podkast

Oppgradert

Bli smartere med Oppgradert - Flinke folk forklarer verden ved hjelp av forskning

Alle episoder

Lær om alt som er gøy å kunne noe om. La oppgraderingen begynne!

Sesong 3

 • Facebook og Snapchat har mye makt, so what?

  Hver dag gir vi fra oss masse data til Snapchat og Facebook, noe som gir disse teknologigigantene enorm makt. Men trenger vi å bry oss? I denne episoden snakker vi om påvirkningen denne typen selskaper har på livet vårt, og hvilke reguleringer som trengs for å få igjen makten i et samfunn med stadig mer teknologi. Gjester i studio er Tore Tenneøe, Direktør i Teknologirådet, og Harald Øverby, prorektor ved BI. 

   

  - Lytt på Spotify

  - Lytt på Apple Podcast

  - Lytt på Acast

 • Human Rights in a world of digital surveillance

  China has a social credit system that can control and punish citizens for everything they do. In this episode, we talk to Gerald Folvord, Political advisor at Amnesty International Norway, and Samson Yoseph Essays, Associate professor at the Department of Law and Governance at BI. Are there any similar surveillance systems in the western world and how are they problematic for our human rights? 

   

  - Lytt på Spotify

  - Lytt på Apple Podcast

 • Pauser fra prestasjonspress - lær fra en elitespiller

  Fotballspillere på elitenivå må levere på høyt nivå over tid. Kan det å engasjere seg i sosialt arbeid gi verdifulle pustepauser fra prestasjonspresset? Vi hører erfaringene til tidligere elitespiller Jonas Grønner, mens doktorgradsstipendiat Ann-Mari Lilleløkken forklarer hvorfor hennes forskning på pro-sosialt arbeid hos fotballspillere, er interessant for alle.

   

  - Lytt til episoden

Sesong 2

 • Data er den nye oljen

  I dag samles det enorme mengder data om alt mulig, men hva brukes den til? I studio har vi med oss Sondre Ronander i Google Norge og Erlend Aune, førsteamanuensis ved BIs Institutt for datavitenskap og analyse. Sammen snakker vi om hvordan virksomheter bruker data i utviklingen av gode løsninger, samtidig som vi tar opp de mer problematiske sidene av data. 

   

  - Lytt på Spotify

  - Lytt på Apple podcast

 • Fritt frem å ytre dritt?

  Alle kan ytre seg i kommentarfeltet, men bør alle slippe til? I studio har vi med oss Tor Bang fra BIs Institutt for kommunikasjon og kultur, og Gunnar Stavrum sjefsredaktør i Nettavisen. Vi snakker om hvorfor mediehus har valgt å stenge kommentarfeltene og hvorfor Stavrum syns det er bedre å få drapstrusler på mail.

   

  - Lytt til episoden

 • SMARTE forretningsmodeller, hva er det?

  En forretningsmodell handler om hvordan en virksomhet skaper og kaprer verdi. Sammen med Martin Schutt, CO-Founder av Askeladden, og Peder Inge Furseth, professor innen forretningsutvikling og forretningsmodeller på BI, snakker vi om hvordan lage smarte forretningsmodeller

   

  - Lytt på Spotify

  - Lytt på Acast

 • Vi trenger flere kvinnelige gründere

  Norge har færre kvinnelige grundere enn andre europeiske land. Hva skal til for at flere kvinner tar gründerspranget?

   

  - Lytt på Spotify

  - Lytt på Acast

 • Kan man flørte på jobb?

  Flørting kan oppleves som at noen ser deg og liker det de ser. Sammen med Øyvind Kvalnes, professor på BI ved Institutt for ledelse og organisasjon, og Fanny Duckert professor i psykologi og klinisk spesialist snakker vi om hvordan flørting kan brukes på en positiv måte på jobb. Men klarer vi å flørte med måte?

   

  - Lytt på Spotify

  - Lytt på Acast

 • Hvorfor er bærekraftig forbruk så vanskelig?

  Hva som er bærekraftig, endrer seg stadig. Derfor er det vanskelig å vite hva som er gode valg. Sammen med Sigrun Syvverud, CEO av Fjong og Tarje Gaustad fra BIs Institutt for markedsføring snakker vi om hvordan vi som forbrukere har et ansvar å endre oss. Hva bør vi gjøre for å blir mer bærekraftige i hverdagen?
   

  - Lytt på Spotify

  - Lytt på Acast

Sesong 1

 • Hvordan jobber Oljefondet med å påvirke selskapene de eier?

  Norge eier 9000 selskaper i verden gjennom Oljefondet. I denne episoden vil vi å forstå hvordan Oljefondet kan påvirke verden til å bli et bedre sted. Med Carine Smith Ihenacho som er direktør for eierskap og etterlevelse i Oljefondet, og Tore Bråthen professor i forretningsjus, skal vi forstå hvordan eiere utøver sin eiermakt og hvordan de gjør det på en ansvarlig måte.

   

  - Lytt på Spotify

 • Hvordan jobber bedrifter med bærekraft?

  Bedrifter kan jobbe bærekraft på flere måter. I denne episoden forklarer Per Espen Stoknes den grønne vekst trappen som er et strategisk verktøy for hvordan bedrifter kan bli mer bærekraftige. Signe Bunkholt Sæter deler hvordan Norgesgruppen jobber med grønn vekst gjennom miljøvennlige lokaler, produksjonsplassering og emballasje.

   

  - Lytt på Spotify

  - Lytt på Acast

 • Hvilke ferdigheter blir viktig i fremtiden?

  I konkurransen med kunstig intelligens og roboter har vi mennesker et sterkt fortrinn, følelser. BI-forsker og psykolog Per-Magnus Thompson mener at emosjonelle ferdigheter blir ekstra viktig i fremtiden. Sammen med Kathrine Aspaas, finansjournalisten som nå er emosjonell styrketrener på heltid, er de gjester i podkasten Oppgradert. De to deler tips om hvordan du kan bli god på følelser.

  - Lytt på Spotify

  - Lytt på Acast

 • Er dagens ledere klare for å lede de unge?

  Hva er ledelse og har forventingene til ledelse endret seg over tid? Vi snakker med BI-forskerne Cecilie Asting og Anne Berit Swanberg for å finne ut om hvilke forventninger unge har til dagens ledere. Mens den kjente næringslivslederen Anita Krohn Traaseth deler sine tanker om ledelse gjennom tidene.

   

  - Lytt på Spotify
  - Lytt på Acast

 • Hvordan tjene penger samtidig som vi tar vare på jorden?

  Noen investerer i aksjer, andre i fond og i det siste er det også mange som er nysgjerrig på bitcoin. I denne episoden snakker vi med Jeanett Bergan fra KLP og Espen Henriksen fra BI om hvordan vi kan investere på en grønn måte.

   

  - Lytt på Spotify
  - Lytt på Acast

 • Slik når du dine mål

  Syns du det er vanskelig å nå dine mål? Kari Kværner er lege, professor i innovasjon, grunder og forfatter. Hun kan åpenbart kunsten å sette seg mål og nå dem. Her får du rådene som leder deg dit du viI!

   

  - Lytt på Spotify
  - Lytt på Acast

Om oppgradert


BI-studentene Gloria og Ronja har tatt oppdraget med å finne ut hvordan forskning blir brukt ute i verden, slik at alt det du ikke vet, men lurer på, blir besvart. Vi snakker med forskere og eksperter fra ulike sektorer og bransjer.

Bli med på reisen du også - se videosnutter, hør podkastepisodene og kom gjerne med tips og kommentarer!