-
Alumni

Naturtalentet

Da IKEA Slependen skulle satse enda hardere på bærekraft, ansatte de den nyutdannede siviløkonomen Christina. Selv hadde hun forberedt seg på dette siden hun var ti.

Christina Torgersen

Stilling: Bærekraftsansvarlig IKEA Slependen

Bosted: Moss

Utdanning: BI – Master of Science in Business, Major in Leadership and Change

Da jeg var ti år, sa jeg til foreldrene mine at jeg skulle bli leder. Det synes de var ganske rart, røper Christina Torgersen. Oppveksten på bygda sørøst for Oslo var ikke preget av akademiske drøftinger eller ambisiøse karriereplaner.

– Men jeg ville opp og ut! Hver eneste karakter, hver samtale med læreren, alt sånt ble viktig for meg. Jeg visste allerede da at jeg måtte jobbe hardt for å kunne velge fritt senere.

Nå rusler Christina rundt i de 32 500 kvadratmetrene som utgjør IKEA på Slependen. Her er hun én av Norges to lokale bærekraftsledere i møbelkjeden, med ansvaret for å løfte klimavennlige og bærekraftige løsninger opp og fram i varehuset, slik at de kan bidra til at IKEA når sine grønne mål.

"Jeg er vokst opp med at man arver og gir videre, man kaster ingen ting. Det har vært i ryggmargen min helt fra starten."

Christina Torgersen, Bærekraftansvarlig

GJENBRUK SOM FORRETNINGSIDÉ


– For meg er det et privilegium å komme rett fra studiet og inn i en slik rolle, sier hun mens vi vandrer gjennom varehuset på vei mot et av hennes

favorittprosjekter: Den helt nye systua til «Sisters in Business». På veien peker Christina bort mot en annen favoritt på huset: Gjenbruksbutikken.

– Dette skal vi skalere opp og gjøre så stort som det fortjener å være! IKEA startet jo med flatpakkede ting, nå har vi lansert tjenesten ««IKEA Kjøper Tilbake», et tilbakekjøpsverktøy hvor kunder kan selge et produkt tilbake mot et gavekort på kvalitetsverdien. Så havner de i gjenbruksbutikken her.

– Hvordan har responsen vært?

– Langt bedre enn forventet! Folk kjøper gjerne møbler som har hatt et tidligere liv, så lenge kvaliteten er riktig. Men for tjue år siden hadde dette neppe gått. Det viser at vi går i riktig retning. Vi må jo fra en lineær til en sirkulær økonomi. Og der ligger noe av det som fikk meg til å ta masteren i business på BI, skyter hun inn.

– Jeg ville forstå hvordan vi kan skape endring og vekst på helt nye måter. Det får vi ikke til uten å forstå økonomien. Solid vekst lar seg kombinere med bærekraftig utvikling, men da må vi forstå markedsmekanismene. Da må vi se på nye inntektskilder og innstrømskilder. Og her har vi tatt et lite steg på den veien, konstaterer Christina.

– Vi beveger oss fra å hogge skog for produksjon til å ta inn de materialene som allerede er i systemet, og gjenbruke dem på en smart måte.

VALGTE BUSINESS FOR Å FORANDRE VERDEN
Som naturlig ambisiøs ble Christina økonom for å forandre verden. Og med fersk master i hånda ville hun ikke søke på de første og beste jobbene som dukket opp.

– Jeg tok meg tid til å vente litt, for jeg ville jobbe med verdier jeg tror på. Bærekraft var søkeordet jeg brukte, og da jeg så denne stillingen, kjente jeg at alt klaffet. Dette var jobben jeg var ment for!

– Hvordan opplevde du å komme inn som nyutdannet i en slik rolle?

– Du kan ikke være redd for å ta plass og stille spørsmål når du skal bidra til endring, så det tok ganske kort tid før jeg oppsøkte ulike ledere i kontorlandskapet og begynte å stille spørsmål rundt det etablerte. Her kommer det godt med at jeg opplever meg selv som en typisk relasjonsbygger, som er god på å engasjere flere rundt nye idéer.

Engasjementet er ikke noe Christina legger fra seg på jobben. Det strømmer i blodet. Hjemme i Moss bor hun med en samboer, to katter og et kjærlig utvalg møbler og interiørdetaljer som har levd lenge før det havnet hos dem.

LEVER UTEN BIL


– Jeg er vokst opp med at man arver og gir videre, man kaster ingen ting. Det har vært i ryggmargen min helt fra starten. Så jeg lever sentralt uten bil, handler på fysiske og digitale bruktbutikker, arver av familie og venner, spiser kun plantebasert og er alltid på utkikk etter løsninger som drar meg i en mer ressursnyttig retning. Og gjenbruk er hjertebarnet, da.

Det merket en IKEA-kollega som kom gående med et teppe som skulle til kildesortering. Så langt kom det aldri. På veien møtte han nemlig Christina.

– Det var helt perfekt for meg! Så jeg bar det digre teppet med meg inn på toget hjem, det krevde faktisk et eget sete. Jeg ble nødt til å ringe samboeren og be ham komme og møte meg på stasjonen, for det ble for tungt! Men nå ligger det på soverommet hjemme, og de to kattene elsker det!

Vi stopper nær inngangen på IKEA Slependen, og hører lyden av en symaskin. Det handler fremdeles om gjenbruk. I et stort, lyst arbeidsrom sitter Touran Najafi og jobber, men hun er ikke ansatt på IKEA.

– Systua vår gir gratis lokaler til en sosial entreprenør, Sisters in Business, som skaper faste arbeidsplasser for kvinner med flerkulturell bakgrunn. Her kan kundene få skreddersydd puter, gardiner eller madrasstrekk – eller de kan komme og få sydd om eller reparert klær.

På verdensbasis har IKEAs samarbeid med sosiale entreprenører skapt 30 000 arbeidsplasser. Målet er å tredoble tallet innen 2025.

INNOVASJON FOR Å NÅ BÆREKRAFTSMÅLENE


– Vi tjener ikke penger på at de tjener penger, men vi har tro på visjonen deres og samarbeidet bidrar til at vi kan tilby våre kunder noe ekstra. Derfor har Sisters in Business vært her i snart fem år, og derfor bygget vi nettopp en helt ny og større systue som er rigget for vekst og bedre arbeidsforhold

Som bærekraftsansvarlig for varehuset på Slependen og deres rundt 500 ansatte, er Christina i gang med flere innovasjonsprosesser. En av dem handler om en lokal idé som de må skalere opp, flere detaljer vil hun ikke røpe før idéen settes ut i livet.

– Skal vi lykkes med å nå bærekraftsmålene, må vi noen ganger være first movers. Men det jeg virkelig liker, er at IKEA er åpne på at vi ikke har løst problemene og utfordringene som står foran oss. Vi har mye som må gjøres. Og jeg er glad for at dialog og samarbeid med andre prioriteres så høyt. For alt vi gjør, handler jo om å skape en bedre og mer bærekraftig hverdag for de mange menneskene.