Tekst: Ruth Astrid L. Sæter
Foto: Nora Savosnick
Ingvild Sørensen går gatelangs i morgenlyset i Prospect Heights i Brooklyn. Hun er på vei til jobb, i byen hun kom til for 12 år siden. Her i New York skulle 24 år gamle Ingvild tilbringe fem måneder som intern i UN Global Compact, der hun skrev sin masteroppgave om antikorrupsjonsarbeid.
– Da jeg begynte i UN Global Compact, var det en av de minste organisasjonene i FN-systemet. Den ble etablert i 2000 som et spesialprosjekt under generalsekretærens kontor, og da jeg kom dit i 2009, var vi 20 stykker, forteller Ingvild.
UN Global Compact er FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv, og har vokst i stort tempo: I dag er nærmere 12 500 bedrifter i 160 land medlemmer, noe som gjør det til verdens største bedriftsinitiativ for bærekraft.
Hovedkontoret ligger i det som nå er blitt Ingvild Sørensens egen hjemby. Hit kom hun med en bachelor i internasjonal markedsføring og ledelse fra BI, og en master i Advanced Management Practice fra Bath, Storbritannia. Hun hadde nettopp fullført et internship hos Procter & Gamble-selskapet Wella, og var godt rigget for en karriere i business.
En ny tilnærming - for FN
Men Ingvild og UN Global Compact viste seg å være en perfekt match. De siste fire årene har hun hatt rollen som Senior Manager for Strategic Development. Målet er å hjelpe bedrifter over hele verden til å gjøre bærekraftsutfordringer til konkrete business-muligheter.
– Det å anerkjenne bedrifters rolle i den store samfunnsveven var noe nytt i FN da dette prosjektet ble startet, sier Ingvild på vei mot kontoret hun det siste året har leid, siden pandemien har stengt hovedkontoret.
– Den tilnærmingen var heller ikke helt akseptert. Men i dag har vi rundt 100 ansatte på hovedkontoret her i New York og nærmere 70 nettverk av bedrifter rundt omkring i verden. Det er blitt en helt annen organisasjon.
Mange av oss tenker nok automatisk på miljø når vi hører begrepet bærekraft. Ingvild understreker at begrepet omfatter mye mer.
– De 17 bærekraftmålene viser hvilke utfordringer verden står ovenfor, fra utrydding av fattigdom og bekjempe ulikhet til å stoppe klimaendringene innen 2030. For meg er det helt avgjørende at bedriftene klarer å forholde seg til bærekraft som et ledelsestema og ikke som et enkeltstående prosjekt.
– Hvordan opplevde du å komme til New York som 24-åring og jobbe i FN?
– Det var så absolutt spennende. Jeg kom inn med businessbakgrunn, noe som ikke var vanlig. Men det betydde også at jeg kunne involvere meg i mange av prosjektene fra starten av. Glamorøst var det definitivt ikke, vi jobbet på korte kontrakter og hadde lange dager. Det føltes på mange måter som en startup, egentlig. Først i 2011 fikk jeg fast stilling.