-
Advantage

Vil erobre verden med videosykling for eldre

I et gammelt skolebygg nord for Bergen sitter gründerne som vil motivere eldre og demenspasienter til å sykle innendørs – ved å koble ergometersyklene til videoer av barndommens veier og gater.

Tekst: Geir Anders Rybakken Ørslien 
Foto: Silje Katrine Robinson 
 
Konseptet ble til på et sykehjem i Bergen i 2012. Nå har selskapet Motitech kunder i nær halvparten av Norges kommuner, og arbeider hardt for å ekspandere i Canada, Storbritannia og Australia. 
 
– Når de eldre kan sykle innendørs samtidig som de ser ekte film fra veiene de kjenner, ser vi at det skjer store ting. Demenspasientene spiser bedre, sover bedre, er mindre engstelige og mindre urolige, forteller fungerende daglig leder Torbjørn Langeland i Motitech. 

Motitech 02
 
I 2012 var Langeland styremedlem i et lite, lokalt filmselskap i Meland kommune, som fikk en henvendelse fra nabokommunen Bergen. Kunne de lage noen filmer som viser en ferd gjennom gatene i byen, minutt for minutt? Målet var at sykehjemsbeboere med demens kunne få se kjente trakter mens de satt på ergometersykkelen, og dermed bli motivert til å bruke den mer. 
 
Konseptet fungerte over all forventning. 
 
Resultatene var så overbevisende at filmskaperne etablerte et nytt selskap for å spre idéen til flere. Navnet ble Motitech, og sykkel- og videoteknologien markedsføres under navnet Motiview. Til nå har de laget hele 2 000 filmer fra 38 land – til glede for 500 kunder i hele Norden, Storbritannia, Canada og Australia. 

Motitech 01
 
 – Det vi så i Bergen i 2012, ser vi nå overalt hvor de eldre får sykle foran skjermene som viser dem kjente trakter og musikk de er glade i. Resultatene er så fascinerende at vi nå samarbeider med en hjerneforsker i Canada. Han forsker på minne, og studerer hva dette gjør med demenspasienter, forteller Langeland. 
 
– Vi ser igjen og igjen at personer med demens som til vanlig verken snakker eller kommuniserer stort, begynner å snakke om gater og bygninger straks de ser noe de har lagret i minnet. Hos et sykehjem i Canada så vi at beboere som var oppvokst i India ikke reagerte på filmer fra Canada. Men da vi laget filmer som viste veier og ruter fra hjemlandet, begynte de å snakke. 
 
I 2016 fikk Motitech til «Etablererprisen 2016» i Bergen. I 2017 ble de ikke bare utropt til «Årets sosiale entreprenør» av Ferd, som eies av Johan Andresen – de startet også Sykkel-VM for eldre: Et arrangement som etterhvert skulle samle over fire tusen deltakere fra sju land, som alle deltar på Motiview-sykler på dagsentre og sykehjem.  

Motitech 05
 
– Alle får medalje, og for mange er dette den første medaljen de får i livet. Flere går med den i ukevis! Vårt mål er å gjøre «Road Worlds for Seniors» til verdens største idrettsarrangement, fastslår Torbjørn Langeland.  
 
I 2018 gikk Ferd Sosiale Entreprenører inn med 10 millioner kroner, i en emisjon som priset Motitech til rundt 50 millioner. Men selv om oppmerksomheten tidvis er stor og planene enda større, finner du ikke tech-gründerne i et fjongt glassbygg på en hipp adresse. 
 
De holder fremdeles til på Frekhaug i Meland, der de startet på kontoret i det gamle bedehuset. Nå har de flyttet til et nedlagt skolebygg som de kjøpte for noen år siden, der de ti ansatte holder til i andre etasje over en lokal kassefabrikk. 

Motitech 11
 
– Det er viktig for oss å skape arbeidsplasser her vi bor, sier Langeland med ettertrykk. Da BI Advantage er på besøk, sitter han og kollega Erlend Mongstad og tar en siste sjekk på datamaskiner med programvare som skal sendes ut til kunder. Lunsjbordet brukes som pakkeplass. 
 
På nabokontoret har markedsutvikler Ingrid Woldseth Kleiva fått inn et nytt videoønske, denne gang fra Melhus i Trøndelag. Hun studerer kartet over Trondheim kommune, som nylig er blitt kunde hos Motitech.  
 
– De vil gjerne ha filmer som eldre beboere fra Melhus kan kjenne seg igjen i. Da må vi sende oppover et videoteam dit!

Fem viktige grep

Hva er viktige faktorer bak Motitechs suksess? 
Torbjørn Langeland beskriver lister opp fem av dem:

  1. STARTET SALG RASKT: Produktet var et direkte svar på markedets egne ønsker, og vi startet salg umiddelbart.  Vi ringte samtlige kommuner på vestlandet og spurte om de hadde hørt om sykkeprosjektet for eldre i Bergen. Dermed fikk vi vår første kunde bare åtte uker etter oppstart.
  2. KONTAKT MED FAGMILJØET: Vi snakker mye med både forskere, fagarbeiderne ute i felten og helsepolitikere. Da blir vi også invitert rundt. Vi har for eksempel møtt helsekomiteen på Stortinget to ganger, og fått mye god respons fra Sykepleierforbundets faggruppe innen ortopedi.
  3. STERKE NETTVERK: Innovasjon Norge har vært viktig for oss her, det samme har Canada-programmet til Norway Health Tech og 100 Scaleups i regi av BI. Da prins William og Kate kom til Norge i 2018, sørget Innovasjon Norge for at vi fikk presentere vårt produkt for de kongelige. Det skapte mye positiv oppmerksomhet.
  4. EGET SYKKEL-VM: Da Bergen fikk Sykkel-VM i 2017, ville vi gjøre vår egen vri for brukene av Motiview. I 2019 hadde vi over fire tusen deltakere i «Road Worlds for Seniors» som til sammen syklet over 100 000 km i løpet av konkurransedagene. Og alle får medalje, noen for første gang i sitt liv.
  5. TIDLIG UT I VERDEN Vi deltok i «Nordic Independent Living Challenge»-konkurransen i 2015, uten å vinne. Men deltakelsen ga oss kontakter i de andre nordiske landene, og inspirasjon til å ta nye kontakter der. Ett år senere hadde vi kunder i Sverige, Danmark, Finland og Island!

Motitech 06

Motitech og BIs "100 ScaleUps"

I 2018 var Motitech ett av åtte utvalgte selskaper i BIs akselerator-program «100 Scaleups», som bidrar til å rigge etablerte tech-selskaper for internasjonal vekst. Programmet gjennomføres sammen med GCE Ocean Technology, VIS, Verdane, Investinor og Argentum.  
 
I løpet av 12 intense uker fikk Motitech bruke skreddersydde rammeverk og verktøy, samtidig som de ble fulgt opp av eksperter med lang erfaring fra investeringsbransjen.  
 
– Jeg er veldig glad for det vi fikk ut av dette, sier Roald Kvam. Han er Chief Strategy Officer i Motitech og en av de som var med på samlingene. 
 
– Jeg fikk brynt meg på ny og nyttig kunnskap, og så at mine egne konklusjoner nok var modne for ny gjennomtenking. En ting var at vi møtte dyktige folk både som forelesere og mentorer. Men det var også interessant å høre om de andre selskapenes dilemmaer, barrierer og løsninger, forteller Kvam.  

Motitech 03
 
– Vi deltok i den første pilot-runden, og selv om vi ikke fikk til bedriftsbesøkene som var planlagt, var det nyttig å komme tett på de andre deltakernes prosess. Det var også verdifullt å komme til Boston og MIT, og både gøy og nyttig å jobbe fram en pitch til internasjonale investorer – selv om USA ikke var noe prioritert mål for oss den gangen. 
 
Kvam har en viktig påminner til gründere som er klare for å ekspandere videre: 
 
– Det er helt meningsløst å finne opp kruttet alene. Folk har startet selskap før deg. Løft blikket ut av ditt eget kontor, og du vil se at det finnes kunnskapsbanker og verktøy der ute som du kan lene deg på med stor trygghet. BIs «100 Scaleups» er et slikt sted der du kommer tett på dyktige folk som har mye å fare med i din sektor.