-
Aktivitetskalender

BIs Styrekonferanse 2018

Vi inviterer deg til BIs Styrekonferanse 25. september 2018. Møteplassen for alle som mener eierstyring er viktig.

Tirsdag
25
September
 • Starter:09:00, 25. september 2018
 • Slutter:16:00, 25. september 2018
 • Sted:Handelshøyskolen BI, Campus Oslo
 • Pris:3000,-
 • Kontakt:Audun Farbrot (audun.farbrot@bi.no)

Konferansen er en årlig møteplass for alle som er opptatt av god eierstyring.

Du får faglig påfyll, nyttige tips og gode råd fra erfarne eiere, styremedlemmer, ledere og forskere. Du møter beste praksis i norsk eierstyring gjennom lærerike eksempler.

BIs Styrekonferanse er for eiere, styremedlemmer, mellom- og toppledere, formuesforvaltere, næringslivspolitikere, og ansatte i interesseorganisasjoner og statsforvaltningen.

Professor Øyvind Bøhren, som leder Senter for eierforskning ved BI, er faglig ansvarlig for programmet.

Last ned brosjyren her

Program

 • Tid
 • Tittel
 • Registrering og kaffe

 • Velkommen

  Velkommen ved konferanseleder
  Øyvind Bøhren
  , Professor, Handelshøyskolen BI.

 • Del 1: Styrets rolle i eierstyring

  Godt styrearbeid
  Harald Norvik
  , styremedlem og styreleder.

  Lang og bred fartstid som både toppleder, styremedlem og styreleder kjennetegner Norviks erfaring i eierstyring. Han deler sin innsikt i hva som må til for at styrearbeidet skal få høy kvalitet. Disse suksesskriteriene for godt styrearbeid gir tydelige rolleforventninger ikke bare til styreleder og det enkelte styremedlem, men også til daglig leder.


  Styret som et lag
  Jan Ketil Arnulf
  , professor, Handelshøyskolen BI.

  Styret tar beslutninger under usikkerhet og med lang tidshorisont. Styret må også vurdere beslutningene som ledelsen tar. Styrets medlemmer er dessuten personlig og kollektivt ansvarlige for sine beslutninger. Hvordan kan styret jobbe godt sammen under slike forhold? Arnulf er opptatt av at styremedlemmene utvikler en god rolleforståelse, slik at styret som lag kan utnytte mulighetene og unngå fallgruvene.

  Audun Farbrot i samtale med Harald Norvik og Jan Ketil Arnulf.


  Styreevaluering som virker
  Ingvald Fergestad
  , rådgiver og styremedlem.

  Styreevaluering blir ofte en formell pliktøvelse som styret utfører selv. Da kan behovet for samhold og egenbeskyttelse trumfe behovet for åpen kritikk og forbedring. Fergestad har bred erfaring i å hjelpe styrer fra utsiden. Hans metode gjør det lettere å unngå vanlige forsvarsmekanismer, erkjenne svakhetene og bruke denne innsikten til å forbedre styret.

 • Pause

 • Del 2: Eierrollen i eierstyring

  Eierstyring i krisetider
  Ragnhild Wiborg
  , styreleder, styremedlem og rådgiver.

  Norske Skog var i dyp krise da Ragnhild Wiborg og ny hovedeier Christen Sveaas gikk inn i styret. De måtte håndtere interessekonflikter ikke bare mellom eierne og kreditorene, men også kreditorene imellom. Samtidig skulle den daglige driften ivaretas. I dette innlegget får du høre hva eierstyring dreier seg om når det stormer som hardest.

   

  Engasjert eierstyring fra eierforum og kjøkkenbord
  Kristine Klaveness
  og Simone Møkster, henholdsvis styreleder og daglig leder i Family Business Norway. Klaveness er eier i Klaveness Marine og Møkster er eier i Simon Møkster Holding.

  I familiebedrifter skjer det mye eierstyring utenfor styrerommet. Ikke bare uformelt ved kjøkkenbordet, men også formelt i eierforumet, som blir stadig mer vanlig i Norge. Klaveness og Møkster bruker personlige erfaringer til å gi gode råd om hvordan familien kan forbedre eierstyringen utenfor styrerommet og samtidig trene opp neste generasjon til å bli gode eiere.

 • Lunsj

 • Del 3: Mangfoldig eierstyring

  Eierstyring og samfunnsansvar i praksis: Slik gjør Stormberg
  Steinar J. Olsen
  , eier og daglig leder i Stormberg AS.

  Siden starten for 20 år siden har Steinar J. Olsen eid og ledet Stormberg med klart mål om å ta samfunnsansvar. Stormberg er nå Norges mestselgende merkevare i sports- og turtøy. Olsen ble nylig kåret til Norges mest samfunnsansvarlige leder. I dette innlegget får du høre hva Stormberg konkret gjør for å være både samfunnsansvarlige, nyskapende og lønnsomme.

   

  Eie, styre og lede samtidig
  Hilde Midthjell
  , tidligere eier og daglig leder i Dale of Norway.

  Hilde Midthjells erfaring fra eierstyring spenner fra kosmetikk og sterk vekst over flere år i Dermanor, til tekstil og radikal omstrukturering i 140 år gamle Dale of Norway. Hennes utøvelse av eierrollen kjennetegnes av tett nærvær - både som eneeier, styreleder og daglig leder. I dette innlegget deler hun sin innsikt i god eierstyring.

  Marius Steen i samtale med Hilde Midthjell

 • Pause

 • Del 4: Digitalisering og eierstyring

  Hva betyr digitalisering for meg som aktiv eier?
  Frode Strand-Nielsen
  , grunnlegger, partner og daglig leder i FSN Capital Partners.

  «Vi er anstendige mennesker som prøver å oppnå en anstendig avkastning på en anstendig måte», sier FSN Capital om seg selv. Frode Strand-Nielsen har ledet dette vellykkede Private Equity-fondet siden starten i 1999. I dette innlegget forteller han tydelig og konkret hva FSN gjør som eier for å skape verdier gjennom digitalisering.

   

  Den intelligente organisasjonen: Kunstig intelligens og styrets nye jobb
  Vegard Kolbjørnsrud
  , postdoktor, Handelshøyskolen BI og seniorforsker, Accenture.

  Intelligente maskiner vil kunne snu opp-ned på både næringsliv og offentlig sektor. Hva blir styrets nye jobb? Får vi intelligente maskiner inn i ledergrupper og styrer? Hvordan bruke kunstig intelligens til å ta bedre beslutninger? Kolbjørnsrud gir deg råd om hva ledere og virksomheter bør gjøre for å gripe mulighetene som kunstig intelligens åpner for.

 • Konferanseleder Øyvind Bøhren oppsummerer konferansen.

  Velkommen tilbake i 2019!

   

  Med forbehold om endringer i programmet.

   

DU MØTER:

Øyvind Bøhren Øyvind Bøhren, professor, Handelshøyskolen BI, Institutt for finans. Bøhren leder Senter for eierforskning (www.bi.edu/ccgr). Han har publisert en norsk lærebok i eierstyring og forskning fra norsk næringsliv om eierstyring og lønnsomhet i familiebedrifter, om økonomien i eierløse stiftelser og om utbyttets rolle som konfliktdemper.

Harald Norvik Harald Norvik har politisk erfaring som statssekretær i Olje- og energidepartementet og ledererfaring som CFO i Aker og CEO i Statoil. Hans tidligere styreerfaring er som styreleder i Telenor, Oslo Børs, SAS og Aschehoug og styremedlem i Orkla, Ruhrgas, PGS og Helse Øst. Harald Norvik er nå styremedlem i ConocoPhillips og Umoe, og han er styreleder i bl.a. Flyktninghjelpen og Kraft Bank.

Jan Ketil Arnulf Jan Ketil Arnulf er professor i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI med lederutvikling som forskningsområde. Han har lang erfaring fra lederutvikling i praksis. Arnulf har ledet BIs MBA-program i samarbeid med Fudan-universitetet i Shanghai, og han har publisert bøkene «Hva er ledelse» og «En kultur kalt ledelse».

Audun Farbrot Audun Farbrot er fagsjef for forskningskommunikasjon ved Handelshøyskolen BI. Farbrot er utdannet Executive Master of Management og siviløkonom fra BI. Han har 15 års fartstid som journalist fra blant annet Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger og har utgitt to bøker om forskningskommunikasjon.

Ingvald Fergestad Ingvald Fergestad arbeider med styreevaluering og lederutvikling. Han jobbet i Telenor fra 1998 til 2014 og var bl.a. strategidirektør, HR-direktør og rådgiver for CEO. Tidligere har han vært forlagsredaktør i Universitetsforlaget og hatt ulike lederroller i Norsk Data. Fergestads faglige bakgrunn er i filosofi.

Ragnhild Wiborg Ragnhild Wiborg har lang og bred erfaring fra kapitalmarkedet hjemme og ute, inklusive åtte år som leder for investeringsvirksomheten i Odin. Hun har arbeidet mye med strategisk og finansiell restrukturering, senest som styremedlem i Norske Skog frem til konkursen. Ragnhild Wiborg er nå styreleder i EAMSolar og styremedlem i REC Silicon, IMSkaugen, Gränges, Intrum Justitia, Skandiabanken, Insr og Kistefos.

Simone Møkster Kristine Klaveness og Simone Møkster er begge oppvokst med bedriftsprat rundt kjøkkenbordet og skipsbesøk som henholdsvis 3. generasjons eier i Klaveness Marine og 2. generasjon eier i Simon Møkster Holding. Kristine studerte på Princeton University og IMD, og hun arbeidet i DnB og Orkla Finans før hun begynte i familiebedriften. Simone har studert på universitet i Oslo, BI og Bath University og har arbeidserfaring fra bl.a. Ementor, Marintek og Wilh. Wilhelmsen. Begge har om lag 15 år styreerfaring fra egne virksomheter, tilknyttede selskaper og organisasjonslivet. Kristine tok i 2015 initiativet til å etablere Family Business Norway. Der er Kristine styreleder og Simone daglig leder.

Steinar J. Olsen Steinar J. Olsen er gründer, daglig leder og eneeier, mangeårig styremedlem i Vest-Agder Krisesenter og medlem av miljø- og klimaministerens Klimaråd. Olsen har drevet Stormberg i 20 år og har mottatt en rekke utmerkelser, bl.a. Responsible Leader. Stormberg har i tre år på rad blitt kåret til nasjonal omdømmevinner og Norges mest bærekraftige bedrift.

Hilde Midthjell Hilde Midthjell er mest kjent som Norges første kvinnelige «self-made» milliardær. Hun hoppet av medisinstudiet for å bygge opp et av Norges største kosmetikkselskaper. Deretter kjøpte hun opp den konkursrammede industribedriften Dale of Norway og snudde denne til å levere moderne kleskolleksjoner og imponerende økonomiske resultater, fortsatt med produksjon i Norge.

Marius Steen Marius Steen er sivilingeniør fra NTNU og har en MBA fra INSEAD. Han er tredjegenerasjons eier i Bertel O. Steen og var konsernsjef for selskapet i 11 år fra 1997. Før dette var han bl.a. partner i Industrifinans og divisjonssjef i Elkem. Steen ble styrende eier i 2008 og er nå også aktiv som investor i tidligfase-bedrifter.

Frode Strand-Nielsen Frode Strand-Nielsen er grunnlegger, partner og daglig leder i FSN Capital Partners, som ble etablert i 1999. Selskapet er i dag et ledende nord- europeisk aktivt eierfond med kontorer i Oslo, Stockholm, København og München. FSN Capital forvalter rundt 20 milliarder kroner i bl.a. Active Brands, Fibo, Gram Equipment, Kjell & Company og Vita.

Vegard Kolbjørnsrud Vegard Kolbjørnsrud er postdoktor ved Handelshøyskolen BI og seniorforsker i Accenture. Hans forskningsområder omfatter strategi, nye organisasjonsformer, styring, digitalisering og forretningsmodeller. Kolbjørnsrud har ledet et internasjonalt forskningsprosjekt om hvordan kunstig intelligens vil påvirke lederjobben.

Samarbeidspartnere

fbn logo

polyteknisk logo