-

Serbisk suksess på BIICC

19. februar 2016

Serbiske Bowtie Consulting vant da Handelshøyskolen BI – campus Oslo var vertskap for sin første internasjonale casekonkurranse.

Bowtie Consulting er navnet på laget som kom fra The University of Belgrade, Serbia, ett av 11 lag fra like mange universiteter som gjestet BI - campus Oslo for den internasjonale casekonkurransen – den første BI har arrangert.

- Det var et vanskelig case, det fanget vidt og vi sleit med å løse det. 10 timer ut i konkurransen hadde vi fremdeles ikke funnet en ordentlig løsning, forteller en lykkelig Stefan Igngatovic. Han skryter av gjennomføringen av casekonkurransen og avslører at dette var den første casekonkurransen for flere på laget.

- Dette er noe av det vanskeligste jeg har vært med på, men da jeg så alle menneskene her i dag, og ansiktene deres og juryen, og da vi skjønte at vi hadde klart å fange Hydro-mentaliteten var det verdt det, gliser han.

Stefan og lagkameratene Anja, Andrja og Brainslav stilte alle med blå tversoversløyfer under presentasjonene som en klar henvisning til lagnavnet (Bowtie).  

University of Melbourne kom på andreplass med sitt lag, Iceberg Consulting, mens Meridian Consulting fra Mays Business School at Texas A&M University tok tredjeplassen. BI stilte også med et lag, men kom dessverre ikke til finalen.

Drevet med case 75 år

Dette er første gang BI arrangerer en internasjonal casekonkurranse. Case er imidlertid ikke et nytt fenomen på BI, kunne Rektor Inge Jan Henjesand formidle:

- Det å bruke business cases i undervisningen er noe vi har gjort på BI siden skolen ble grunnlagt for nesten 75 år siden. Vårt mål har vært å bringe studentene så nær virkelige business-situasjoner som mulig.

Han benyttet også anledningen til takke delaterkne, sponsorene, juryen og teamet som står bak gjennomføringen av konkurrasen med høyskolelektor Svein Lund og prosjektleder Marielle Solvang Nilsen i spissen.

Kongelig tilstedeværelse

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette Marit var tilstede under konkurransen og kunne la seg imponere av de dyktige finalistene.

- Jeg håper dette inspirer deg i din egen beundringsverdige innsats for å styrke unge mennesker, sa Rektor til Kronprinsessen i sin tale.

Forhåpentligvis var den kongelige nærværet en ekstra inspirasjon til finalistene, som hadde 15 minutter til rådighet for å presentere sin caseløsning etterfulgt av 12 minutter med spørsmål fra juryen.

Imponerte juryen og publikum

- Vinnerlaget Bowtie presenterte sin løsning om «Recycle, Reduce and Renew» selvsikkert og oversiktlig, og ga overbevisende svar på spørsmålene fra juryen.

Juryens beslutning var likevel ikke enkel, kunne juryformann Peik Norenberg fortelle.

- Det var temaer alle lagene scoret høy på, fortalte han før han annonserte vinnerlaget som fikk stående applaus av salen.

Få unge ut i jobb

Mens juryen diskuterte hvilket lag som skulle gå av med seieren, hadde rektor invitert NHO direktør, Kristin Skogen Lund. Hun holdt et inspirerende foredag om «Leading through Change. Skogen Lund mente at i tider med store endringer, som økonomiske nedgangstider, er god ledelse viktigere enn noen gang. Hun pekte også på flere utfordringer vi står overfor i Norge, blant annet flykningskrisen og økende arbeidsledighet, spesielt blant unge - et tema som tidligere ikke har fått så mye fokus.

- Sannheten er at 71 000 nordmenn under 30 er uten jobb og utdannelse. Det er faktisk en hel generasjon ungdommer som ikke tar en produktiv del i samfunnet, sa hun og mente at ved å skape arbeidsplasser hvor disse gruppene får mulighet til å lære, mestre og produsere, vil ungdommene og flyktningene som kommer til Norge få en meningsfull måte å forsørge seg og sin familie.

BIBest

Mens de internasjonale lagene har brukt uken til å jobbe intenst med case og opplevd norsk natur og kultur, har det vært yrende liv på campus Oslo med foredrag og aktivtiter for alle studenter. Heltidsstudenten har også fått mulighet til å bryne seg på kokurransecaset i BIBest. De fikk 24 timer på seg til å løse det samme caset som konkurransedeltakerne.

- 13 lag leverte et svar. Det var flere som prøvde seg, men noen ga opp, fortalte Svein Lund.

Casene ble evaluert av PhD-studenter og fire lag fikk presentere sine case foran en jury bestående av Tor Tangnes, Jannicke Rasmussen og Gorm Kune.

Aleksander Øgby og Petter Øst stakk av med seieren og pose med flotte gaver fra alle partnerne til BIICC.

;
Du kan også se alle nyheter her.