-

Ønsker flere forelesere med praktisk erfaring

2. desember 2016

BI-student Nora Krokan (22) mener forelesere med erfaring fra næringslivet oftere blir forbilder. NHO vil ha næringslivstopper som undervisende professorer på heltid. Det skriver Dagens Næringsliv.

– Foreleseren i markedsføring hadde jobbet 15 år som markedsdirektør. Han hadde morsomme caser og historier om egne prosjekter og kunne fortelle hva som fungerte og ikke. Det var alltid fullt i timene hans, sier BI-student Nora Krokan til DN.

Krokan går andre året på siviløkonomistudiet ved Handelshøyskolen BI og er politikk- og samarbeidsansvarlig i studentforeningen SBIO.


For Krokan ble den tidligere markedsdirektøren et forbilde. Slik er det også med andre forelesere som har praktisk erfaring, tror Krokan.

– Jeg har inntrykk av at forelesere med erfaring fra næringslivet ofte har en annen fremtoning i undervisningen. De har evne til å få med seg studentene, fordi det virker mer relevant når du får inntrykk av at foreleserne vet hva de snakker om, sier hun.

NHO på banen

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) ytrer at de også gjerne ser flere næringslivstopper som undervisende professorer på heltid i fremtiden.

– Vi har behov for arbeidskraft som er godt nok tilpasset arbeidslivets behov. I den sammenhengen foreslår vi å opprette en stilling som gjør at også personer som primært har erfaring fra arbeidsliv eller offentlig sektor, kan ansettes som praksisprofessor, sier kompetansedirektør Are Turmo i NHO til DN.

Han ser for seg at praksisprofessorene skal ha tilsvarende lang erfaring fra arbeidsliv som tradisjonelle professorer har innen akademia. Det vil kunne bidra til å inspirere kollegiet på universitet og høyskoler til å ta opp trender fra arbeids- og næringslivet, tror Turmo.

Dagens ordning

Prorektor ved BI Dag Morten Dalen mener samspillet mellom arbeidsliv og akademia kan bli bedre, men først og fremst gjennom mekanismene BI allerede benytter.


Han forklarer at BI følger internasjonale akkrediteringsstandarder, som stiller krav til fagansattes kompetanse. Minst 40 prosent skal ha tung, akademisk bakgrunn. Omkring 20 prosent av fagpersonene ved BI har praksis eller omfattende bakgrunn fra næringsliv.

;
Du kan også se alle nyheter her.