-

Finansjenter redder verden

18. mars 2019

Finans er et viktig verktøy for å utvikle og gjennomføre bærekraftige endringer i samfunnet som også er lønnsomme. Hvorfor domineres fremdeles beslutningstakerne og den fremtidige arbeidsstokken i denne bransjen av menn?

En av de viktigste årsaken til dette er at det eksisterer en del myter. Blant annet er en vanlig oppfatning at finansbransjen fortsatt er preget av maskulinitet og et tøft arbeidsmiljø, til tross for at det er mange år siden Gordon Gekkos grådige pengefokus styrte meglerbordene.

– Jeg vet at det er en utfordring med å få flere kvinner inn av det imaget som denne bransjen har, om at menn kan virke brautende og dominerende, sier Thina M. Saltvedt.

Den tidligere BI-studenten var første hovedtaler på BIs arrangement «Finansjenter redder verden», som ønsket å vekke jenters interesse for finans og økonomi i tillegg til å vise at faget handler om mer enn aksjemeglere og «daytrading». Finansjenter redder verden

– Finans er et veldig viktig verktøy for å få til endringer i samfunnet og klare bærekraftig utvikling, og jeg tenker at det ikke bare skal være mennene som skal kunne bruke dette verktøyet. Det må kvinner også kunne gjøre, så derfor er det viktig at kvinner også utdanner seg til å lære om økonomi og finans, sier Saltvedt.

Saltvedt har jobbet som oljeanalytiker i meglerhuset i Nordea i over ti år, men gikk for ett år siden over i ny rolle som seniorrådgiver i avdelingen for sustainable finance i samme meglerhus. Hun ville være en pådriver for et grønnere, bærekraftig samfunn og øke andelen kvinner i finans.

Det samme ønsker Nina Larsson Midthjell, som er assisterende direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank. Hun ser gjerne at flere jenter velger å gå samme studieretning som henne innen samfunnsøkonomi, og ikke bare finans.

Midthjells første råd for å lykkes som kvinne i økonomi er å ta de store sjansene man får.Finansjenter redder verden

– Dette er en bransje med kamp om plassene, og veldig mange menn er ikke redd for å si ifra at de tar den plassen, selv om de kanskje ikke har kompetansen, sier hun og fortsetter:

– Når man tar denne plassen kan man møte litt motstand. Hvis du skal lykkes som kvinne må du først bevise at du har noe der å gjøre og at du kan faget ditt, men du skal holde fast ved det at du er kvinne.

For få kvinnelige toppledere

Professor og prorektor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI konstaterer at det er mange årsaker til at det både i privat næringsliv og akademia er mangel på kvinnelige toppledere.

– Jeg tror dessverre det fortsatt er et glasstak, der manglende annerkjennelse og negative holdninger hindrer kvinner fra å nå toppen. Andelen kvinner som jobber i privat næringsliv står stille, og det gjør også andelen kvinnelige professorer i mannsdominerte fagretninger som økonomi og finans, sier hun.Hilde Bjørnland

– Derfor er arrangementer som dette veldig viktig og et av flere tiltak BI gjør for å øke interessen blant jenter til å velge økonomi og finans, slik at flere kan lykkes.

Eneste kvinne

Hannah Jacobsen fra investeringsselskapet Summa Equity, ble lagt godt merke til som eneste kvinne i et team på 22 stykker i den første jobben hun fikk innen Corporate Finance etter å ha fullført siviløkonomstudiet fra Handelshøyskolen i Bergen.

Hun forteller at det var en tøff karrierestart, men som har gitt henne et fantastisk godt fundament hun har fått bruk for videre. Selskapet hun jobber i, Summa Equity, investerer i selskaper som jobber for bærekraftige løsninger.Hannah Jacobsen fra investeringsselskapet Summa Equity

;
Du kan også se alle nyheter her.