-

En fot innenfor næringslivet i sommerferien

1. juli 2019

Sommerferien er høysesong for nysgjerrige studenter til å skaffe seg relevant arbeidserfaring og ruste seg for en fremtidig karriere.

Marie Mellingsæter, som studerer økonomi og administrasjon på Handelshøyskolen BI, er en av stadig flere studenter som ikke tar ferie etter siste eksamen, men som benytter muligheten til å få en fot innenfor næringslivet.  Hun skal tilbringe ferien i Danske Bank og jobbe med kundebehandling.

‒ Dette er verdifull erfaring som jeg kommer til å få bruk for senere i studiene også, sier Mellingsæter.Sommerjobb

Etter at Mellingsæter startet i jobben tidlig i mai, har hun jobbet mellom to og tre dager i uka. Hun forteller at målet hennes er å være en god ressurs i et hektisk og spennende arbeidsmiljø.

‒ Det er godt å få et nettverk ute i næringslivet også. Jeg jobber med kollegaer som skriver masteroppgave og får verdifulle vennskap utenfor studiene, forteller hun.

‒ Tidligere har jeg jobbet i bar, så nå var det godt å komme inn i et litt mer formelt miljø, legger hun til og ler.

Stillingen fant hun gjennom Econa og sendte en åpen søknad. Hun legger ikke skjul på at engasjementet hennes i studentforeningen har vært til god hjelp. Hennes viktigste råd til andre studenter som ønsker en relevant sommerjobb er å engasjere seg utenfor studiene også.

‒ Du må ikke være redd for å teste egne grenser. Da ser en mulig arbeidsgiver at du tør, avslutter hun.

Lønner seg å jobbe i studietiden

Årets arbeidsmarkedsundersøkelse fra BI viser at 88,3 prosent av studentene som hadde en deltidsjobb, sommerjobb eller internship var i fast jobb seks måneder etter graduering, mens tilsvarende tall var 72,7 prosent for de som ikke hadde det.

Også Student Counselling, som driver karrieretjenesten på BI, ser det samme. 

‒ Vi ser at studenter som har deltidsjobb, eller engasjerer seg utover det rent faglige, bygger erfaringer som gir dem mer innsikt i egne ferdigheter og preferanser, sier Agnete Harper, rådgiver i Student Counselling.

Student Counselling jobber blant annet aktivt med karriererådgiving for studenter på BI. Målet i arbeidet deres er å lære studenter å håndtere egen karriere. I praksis skjer dette ved å gjøre studentene bevisste på egne fortinn og hva som skiller dem fra andre.

‒ Det er viktig at studentene er bevisste på hvilke personlige ferdigheter de har fått gjennom studier og annen erfaring. Vi erfarer at studentene som har god innsikt i egen merkevare lykkes bedre i sin jobbsøkerprosess, legger hun til.

Hun forklarer videre at mange av de som ansetter ser etter mer enn kun skoleprestasjoner. Det kan være interesser, engasjement, verv og andre erfaringer. Harpers klare råd er derfor at studenter bør engasjere seg i noe utenfor studiene.

‒ De som ansetter er ute etter et glimt av studentens karakter, ikke bare karakterer.

For studenter: Finn nyttige tips og ressurser til CV, LinkedIn, søknader, nettverksbygging, jobbintervjuer og andre jobbtips på Studentportalen.

Du kan også se alle nyheter her .