-

BI-studenter til Norges Banks PhD-stipendprogram

4. november 2019

For første gang er to BI-studenter tatt opp til Norges Banks prestisjetunge PhD-stipendprogram som skal hjelpe fremragende unge forskertalenter inn på globalt topprangerte læresteder.

Tidligere kandidater har fått opptak ved bl.a. University of Chicago, UC Berkeley, Stanford University, Princeton University og Brown University.

Veien frem mot en doktorgrad i økonomi fra verdens beste universiteter er krevende. Høsten skal Tobias Ingebrigtsen og Helene Olsen bruke til å forberede seg på GRE-testen (Graduate Record Examination), som er avgjørende for å bli tatt opp. Ved siden av å gi støtte til å fokusere på dette tilbyr Norges Bank gode muligheter for networking. «Det kommer ofte internasjonale toppforskere som vi får møte» sier Helene. «Det gir innsikt i hva det betyr å ta en PhD, og hva de beste miljøene ser etter når de tar opp PhD-kandidater.»

Brenner for forskning og undervisning

Ingebrigtsen og Olsen

Helene studerer samfunnsøkonomi og Tobias studerer finans, begge ønsker seg inn i akademia etter endt grad. «Å ha studenter og måtte formidle gjør at man hele tiden må holde seg oppdatert. Det er noen professorer som ser på undervisning som en plikt, men jeg føler det ikke slik» sier Helene. Akkurat nå er hun spesielt opptatt av grenseflaten der pengepolitikk møter finansiell stabilitet, f.eks. i forhold til avgjørelser om hvorvidt renten burde opp for å stabilisere boligmarkedet.

Tobias er opptatt av den faglige friheten og det store potensialet forskning kan ha: «Jeg er overbevist om at det er mulig å gjøre en forskjell for samfunnet gjennom meningsfull forskning. Et brennhett eksempel for Norge er sammenhengen mellom finanspolitikk og finansiell risikotaking. Feil innrettelse av finanspolitikken sett i sammenheng med de ulike eierandelene i Statens Pensjonsfond Utland kan føre til alvorlige realøkonomiske konsekvenser for oss. Dette viser viktigheten av å presse forskningsfronten fremover” sier han.

Råd for søkere til Norges Banks PhD-stipendprogram

Gode støttespillere og forskningserfaring er avgjørende om man vil satse på en forskerkarriere. Forelesere og veiledere har for begge hatt en avgjørende rolle i å vise frem PhD som en mulig karrierevei og gi råd om hvordan man jobber for å bli tatt opp.

Begge har jobbet som forskningsassistenter ved siden av studiene. «Veien til kontordøren til forskere og forelesere på BI er kort» sier Tobias. Helene er enig: «Om du skal ta en PhD er det en stor fordel å ha vært undervisnings- eller forskningsassistent. Det kan studenter ta initiativ til selv og ta kontakt med forskere og forelesere om».

Norges Banks PhD-program er delt inn to deler. I del én tilknyttes kandidatene Norges Bank som juniorforskere. De skal da fokusere på søknadsoptimalisering mot de beste universitetene, og gi bistand til Bankens forskningsprosjekter. Del to er et økonomisk stipend til dekning av kostnader knyttet til doktorgraden. 

;
Du kan også se alle nyheter her.