-

Hva kan jeg bli?

Startet fullverdig bedrift under studietiden

I løpet av studiene forstod Brage Eriksen at det ikke var noe å utsette: Han burde bli gründer med en gang.

Brage Eriksen

Stilling: Co-Founder & CMO

Arbeidsgiver: Happy Norwegian AS

Bachelor i forretningsutvikling og entreprenørskap

Da Brage begynte å studere entreprenørskap og økonomi, var planen å jobbe som konsulent noen år etterpå, for deretter å starte et selskap. Han tenkte at det kunne være lurt å jobbe i andre bedrifter for å lære, før han eventuelt startet opp noe på egen hånd.

Men slik ble det ikke. Brage bestemte seg ganske raskt for tvert imot å heller bare hive seg rundt og eksperimentere og lære selv.

– I løpet av studietiden startet jeg en bedrift sammen med en som gikk i samme klasse. Vi selger nå en løsning for folk som skal smøre ski – uten at de må montere opp et stort skistativ.

Det produktet var ikke i tankene da de to slo seg sammen til en bedrift. Den første ideen gikk ut på å preppe skiene til folk som bodde nær marka i Oslo.

– Vi kjøpte inn preppestativer og utstyr for flere tusen kroner og gikk rundt i nabolagene og klargjorde ski i flere måneder. Enkelte dager gjorde vi det veldig bra, andre dager hadde vi nesten ikke inntekter.

Oppdaget kundebehovet

Så oppdaget de noe etter hvert. Grunnen til at de hadde kunder, var at mange folk ikke hadde noe sted å preppe skiene sine. Og de som faktisk hadde preppestativer, syntes det var tungvint å skru opp utstyret for hver gang, og lot heller være å preppe skiene sine.

– Da fikk jeg ideen om Mr Grippy, altså en løsning som gjør det enklere for folk å preppe ski. Løsningen er to lette skamler som ikke tar stor plass, og som er designet for formålet. Folk kan nå preppe ski på terrassen, på bordet eller på panseret på bilen.

Deler på ansvaret

Mange oppgaver i bedriften utføres av begge de to gründerne. Det handler blant annet om produktutvikling, markedsføring, salg og økonomi. Noe ansvar har de likevel fordelt: Brage er produktsjef og har ansvaret for at produktet utvikles og blir ferdig når det skal.

– Vi har laget en ny modell av Mr Grippy som skal slippes straks. Da har det vært mitt ansvar å følge produksjonen og sjekke at alt er som det skal være. Vi har flyttet produksjonen til Kina, og det har vært en stor jobb med blant annet reisevirksomhet dit.

I utviklingen av produktet har de hatt hjelp av produktdesignere som sørger for at produktet blir bra, og som også tilpasser designet slik at produksjonen blir effektiv.

Hvordan selge mer?

Det de to jobber mest med nå, er å knekke noen koder for å få opp salget. De hadde bra salg allerede det første året. Det andre året utvidet de til flere land, blant annet USA, Canada og Tyskland. Nå vurderer de ulike strategier for veien videre.

– Foreleseren vår på BI ga inntrykk av at vi ville lære mest hvis vi bare hev oss ut i det. Det var folk i klassen som tenkte veldig stort. De skulle utkonkurrere kjente internasjonale selskaper. Men vi tenkte at vi trenger ingen idé som er så genial at den vil slå de store bedriftene. Skulle vi ha en slik stor idé, ville det også ta lang tid å komme i gang. Vi gikk heller inn for noe enkelt for å komme i gang i raskt, og så lære underveis. Og der var altså foreleseren vår en viktig brikke.

Eriksen forteller at foreleseren var veldig viktig i starten, har fulgt de to gründerne hele veien som sparringspartner og er fortsatt en mentor for dem.

– Underveis i studiene var det også mange muligheter for å sparre med andre studenter. Det var et viktig miljø å være en del av, avslutter Eriksen.

Bachelor i forretningsutvikling og entreprenørskap