Utdrag fra kursbeskrivelse

Bedriftsøkonomi og finans

Introduksjon

Formålet med dette første kurset innen det bedriftsøkonomiske fagområdet er å gi studentene grunnleggende basiskunnskaper og ferdigheter, slik at de kan delta i diskusjoner om bedriftsøkonomiske problemstillinger, gjennomføre enkle bedriftsøkonomiske analyser, fatte bedriftsøkonomisk sett riktige beslutninger og kommunisere resultatet av analysene på en forståelig måte.

Kursets innhold

Kurset består av tre delemner:

Delemne 1: Regnskap og budsjettering

  • Finansregnskapets hovedrapporter (resultatregnskapet og balansen)
  • Balanseligningen (grunnleggende regnskapssammenhenger)
  • Transaksjoner (virkning på resultatregnskap og balanse)
  • Grunnleggende regnskapsprinsipper (inklusive avskrivninger og periodisering generelt)
  • Grunnleggende regnskapsanalyse (likviditet, soliditet, rentabilitet og effektivitet)
  • Hovedbudsjettene (resultat, balanse og likviditet) og sammenhengen mellom dem

Delemne 2: Kostnads- og inntektsanalyse

  • Kostnadsteori (inklusive variable og faste kostnader, direkte og indirekte kostnader)
  • Kostnadsfordeling (inklusive kostnadsobjekt, kostnadssted og tilleggskalkulasjon)
  • Kalkulasjon (inklusive selvkost- og bidragskalkyler)
  • Nullpunktsanalyser (inklusive sikkerhetsmargin)
  • Kortsiktige beslutningsproblemer (inklusive spesialordre, kampanjer og outsourcing)

Delemne 3: Investering og finansiering

  • Introduksjon til bruk av finanskalkulator
  • Pengenes tidsverdi (forlengs og baklengs renteregning)
  • Måling av lønnsomhet (nåverdi, internrente og tilbakebetaling)
  • Budsjettering av kontantstrøm (inklusive arbeidskapitalbehov)
  • Lånefinansiering (serielån, annuitetslån og kassekreditt)
  • Effektiv renteberegning

Forbehold

Dette er et utdrag fra den komplette kursbeskrivelsen for kurset. Dersom du er aktiv student på BI, kan du finne de komplette kursbeskrivelsene med informasjon om bl.a. læringsmål, læreprosess, pensum og eksamen på portal.bi.no. Vi tar forbehold om endringer i denne beskrivelsen.