Det står en professor på Ås stasjon. Trøtte pendlere fyller perrongen en bitende kald fredag morgen. Jan Ketil Arnulf har god tid, ellers ville han tatt elbilen inn til arbeidsplassen ved BI i Nydalen.
‒ Jeg har et vanskelig forhold til hele toget, forklarer han.
Tidligere har han kritisert NSB og nå Vy for det han omtaler som et elendig togtilbud. Han har skrevet kronikker. Oppfordret til nødbrems-aksjoner. En gang togene sto, syklet han til og med de drøyt fire milene fra Ås til Oslo.
‒ Jeg vil ikke si jeg liker å provosere, men mitt privilegium som professor og lærer er å få folk til å se ting fra nye synsvinkler. Ut av det tror jeg det kommer mye god læring.
Han forteller ivrig om ritualet som er i ferd med å spille seg ut idet toget sakte glir inn til stasjonen. Om jakten på den gode sitteplassen.
Handlingsstrategier
Som psykolog og forsker har organisasjonspsykologi og ledelse opptatt ham i en årrekke. Han snakker om hvordan ledere både leder og lærer best hvis de jobber med handlingsstrategier, og ikke resultatdrevet. Det hjelper ikke å vite hva målet er, hvis du ikke vet veien dit.
‒ Det er veldig få som slutter å røyke på grunn av et kurs, man slutter fordi man lar være å røyke. Det siste er mye vanskeligere enn å skjønne at det er farlig. På samme måte er ledelse noe du lærer best på jobben, når du klarer å omsette teori til handling.
Dørene går opp og med noen hurtige skritt sikrer Jan Ketil seg en ledig sitteplass, før han med vante bevegelser fisker frem laptopen fra ryggsekken. Professoren forsvinner inn i dyp konsentrasjon rundt noen Excel-ark med analyser av arbeidsgiverens forskning på lederutdanning.
Jakten på virkeligheten
Som Dean Executive er han ansvarlig for å utvikle BIs tilbud innenfor videreutdanning. Tidligere har han skrevet om hvordan effektive handlingsstrategier kommer gjennom repeterte møter med virkeligheten. Informasjon studentene får i klasserommet må blandes med store doser virkelighet.
‒ Min ambisjon er at vi skal være et sted der folk som allerede er i jobb kan komme og få beriket sin virkelighetsoppfatning på måter som de etterpå klarer å anvende i praksis. Det er ikke alltid så lett.
Men hva gjør han selv for å oppsøke virkeligheten?
‒ Den er jo noe du får i trynet hele tiden, men det handler også om hvilken innstilling du har. Personlig har jeg alltid likt å ha kontakt med organisasjoner. Noe av det mest interessante jeg vet om med jobben min er når jeg får reise rundt og besøke bedrifter for å se hva de gjør og hvordan det går til.
Inne på toget forsøker en småbarnsfar iherdig å få guttene sine til å roe seg ned. Den ene sier lillebroren er en bråkmaker. «Det er du også», kontrer faren. Jan Ketil forteller om møter med næringslivsledere og bedrifter i inn- og utland.
‒ En gang kom jeg inn i styret i en bedrift der de sa det var fint å få inn en med utdanning, fordi «her hos oss har vi til sammen fire år på videregående». Det var ikke noe problem for dem. De omsatte for 100 millioner.