-
Advantage

- Jeg ville sikre fremtiden min

Det er ikke alltid nødvendig med en master for å få en spennende jobb. Thu Ngan Nathalie Doan landet spesialistrolle etter bacheloren i økonomi og forretningsjus.

Tekst: Trond G. Hansen
Foto: Magnus Furset

Nathalie tok fagbrev i reiseliv med læretida i flybransjen før hun bestemte seg for å sikre fremtiden med en ekstra utdannelse. Det har hun ikke angret på.

Rett ut av bacheloren i økonomi og forretningsjus kom hun til Deloitte, der hun har stor nytte av den tverrfaglige spesialkompetansen sin. Samtidig er hun en del av et fagmiljø hun kan fortsette å lære mye av.

– Jeg jobber i Deloitte og er superbruker i økonomisystemet. Det betyr at jeg legger inn informasjon i systemene og sjekker at informasjonen om prosjekter som ligger der, stemmer. Når det er emisjoner eller fusjoner, bistår jeg personene som er involvert, slik at systemene blir oppdaterte og riktige.

I tillegg jobber Nathalie med inkasso og følger opp fakturaer som ikke er betalt. Da er gjerne ulike partnere involvert. I økonomisystemet må hun også passe på at folk sender inn timelister, feriedager og overtid i forbindelse med månedsavslutning.

Fagfelt med mange muligheter

–Jeg må inn i ulike oppgaver for å løse problemer, derfor er det viktig at jeg kan «alt», forteller Natalie om systemet hun jobber i til daglig. Natalie er ansatt i økonomiavdelingen. Fagmiljøet passer som hånd i hanske med bakgrunnen hennes, ettersom de jobber i grenselandet mellom økonomi og forretningsjus.

–BI-utdannelsen hjalp meg å få jobb i en stor bedrift, og der er det gjerne et krav at man har minst en bachelor. Og her lærer jeg hele tiden nye ting, samtidig som jeg stadig kommer over problemstillinger jeg husker fra pensumet på BI. Det sier jo mye om at jeg har gått et bra studieløp med relevant innhold. For eksempel innen inkasso er det mange lover og regler å forholde seg til. Merverdiavgift, tidligere moms, er også sentralt i hverdagen. Utdannelsen lærte meg alt fra å forstå oppbygningen av selskaper til hvilke formkrav som stilles til fakturaer.

 

 

 

Thu Ngan Nathalie Doan

  • Stilling: Konsulent i økonomiavdelingen i Deloitte
  • Bosted: Oslo
  • Utdannelse: Bachelor i forretningsjus og økonomi
  • Fritidslidenskap: Min frisone er de ukentlige treningene, som gir meg både avkobling, energi og overskudd.

Forlot reiselivet

Nathalie kommer fra Karmøy, og valgte reiseliv på videregående. Læretida gikk hun hos Norwegian, med opphold både i London, Tallinn og Gardermoen – i tillegg til at hun fikk et år som flyvertinne før fagbrevet var i boks.

–Reiseliv var drømmeutdannelsen min, men jeg kjente at jeg ville sikre meg for framtida og ha flere bein å stå på. Da jeg fant studiet i forretningsjus og økonomi, tenkte jeg at dette ville være relevant i framtidas jobbmarked. Men det er mange dyktige studenter på BI, og for å være sikret jobb må du gi det lille ekstra. Jeg jobbet hardt og systematisk med fagene på studiet, og jobbet også ved siden av. Dermed hadde jeg både gode karakterer og gode referanser å stille opp med som jobbsøker. Det lønte seg helt klart!

Fant retningen underveis

For hvert år på BI, ble Nathalie mer og mer målbevisst. Etter det første året kunne hun velge fag som hun kunne fordype seg i, og da ble det tydeligere for henne hva hun ønsket å jobbe med. Hun valgte også en periode med internship ute i bedrift, noe som ga henne ekstra innsikt underveis.

–Linjen var ganske ny da jeg tok utdannelsen, så vi studenter var ikke helt sikre på hvilke stillinger vi kunne få etterpå. Vi ble ikke jurister og heller ikke økonomer. Men det er tydelig at det er behov for stillinger som ligger et sted imellom. Et halvt år etter studiene ble jeg ansatt her i Deloitte.
Hun trives veldig godt i Deloitte, godt plassert i et av Barcode-rekkens ikoniske forretningsbygg. Her er det blant annet mange sosiale arrangementer hvor man gjerne også inviterer tidligere ansatte. Det hun liker aller best med arbeidsplassen, er alle de flinke kollegene. Man kan bare snu seg rundt så er det noen som kan gi svar.

–Målet er å bli like flink som dem. Og er det én ting jeg har lært både på BI og i yrkeslivet, er det at ingen ting kommer av seg selv. Du må stå på for å få resultater!