-
<--
Tips og triks

5 ting du kan gjøre for din fremtidige karriere før du forlater skolebenken

Tro det eller ei, å gå på universitetet er ikke bare å delta på forelesninger og bestå eksamener. Når du studerer på universitetet har du en fantastisk mulighet til å styrke CV-en din. Her er en liste over tips og råd jeg har fått opp igjennom som kan være til hjelp. I tillegg til å bygge et større nettverk og nye egenskaper som kan støtte deg i din karriere.

Nettverk 

Nettverk er en fantastisk måte å knytte kontakt med andre i bransjen. Gjerne til og med før du i det hele tatt er ferdig utdannet. Dette er mest sannsynlig det beste du kan gjøre gjennom hele din karriere. Det kan også være vanskelig og skummelt å gjennomføre. Hvor kan man begynne?  

På skolen kan du gjøre det samme gamle, som å gå på arrangementer og foredrag som universitetet arrangerer. Still spørsmål til gjesteforeleserne og oppbevar kontaktinformasjon et sted du kan referere til. Jeg foretrekker å knytte kontakt med dem på LinkedIn slik at jeg kan holde meg oppdatert med jevne mellomrom.  

Også det å bli med i verv i studentforeningen er gull verdt. De bekjentskapene du skaper der kommer til å gi deg masse hjelp igjennom karrieren din. I tillegg til at i noen verv lærer du også bruk av praktiske verktøy. Dette kan være noe en arbeidsgiver verdsetter at du har erfaring med. 

Men jeg vet at det ikke alltid er lett for alle å bli med i verv, av ulike årsaker. Et tips jeg da har er å bli med i eksterne samfunn eller delta på digitale kurs.  

For eksempel kan du som student melde deg inn hos Oslo Chamber of Commerce for en rabattert pris. De gir deg som student tilgang til viktige kontakter og møteplasser. Det er en gylden mulighet til å få kontakt med potensielle arbeidsgivere og kunnskap om ledende multinasjonale bedrifter. Jeg har selv deltatt på flere interessante frokostmøter her. Blant annet, på Grand Hotel og hos Snøhetta. Her kjøres det samtidig bedriftspresentasjoner. Men det er også sosiale arrangementer.  

Utdanning 

Selvfølgelig blir du utdannet for å kunne få et vitnemål, men forsøk å presse grensene dine litt lenger enn det. Forfølg interesser utenfor fagene dine og ta sertifiseringer for å styrke CV-en din.  

Jeg liker veldig godt å lære nye digitale verktøy. Jeg har selv tatt kurs på nett for å lære meg web-verktøy. Blant annet, WordPress, Google Analytics, HubSpot og LinkedIn Sales Navigator. 

Merkevarer er noe jeg er interessert i og tenker å skaffe meg mer kunnskap om. Ved å blant annet,  starte et par av mine egne nettsider med fokus innenfor mitt interessefelt.  

Jeg anbefaler å gå mer bort ifra lesing av kun teoretiske artikler og bøker. Men også inkluderer nyhetsartikler, forskningsartikler eller bøker. 

Lidenskapsprosjekter  

Som sagt, bare fordi du er student betyr det ikke at du ikke kan bli involvert i frivillige programmer. Eller lage dine egne utenfor studiet. Brenner du for humanitært arbeid eller muligens å veilede yngre studenter på universitetet?  

Personlig holder jeg på med å utforme mine egne nettsider. Men jeg kjenner flere som har valgt å undervise på nett. Gjort seg tilgjengelig som mentor for andre og støttet andre organisasjoner i deres lidenskapelige prosjekter. 

Internship 

Mange studier tilbyr ulike praksisplasser du kan søke om plass i for å få litt erfaring. Internship er ikke bare «CV-fyll», men gir deg litt mer selvtillit innenfor feltet ditt før du forlater universitetet. Og det er også et annet perfekt sted å nettverke! 

Bare det å lage kaffe eller jobbe med administrative oppgaver kan gi deg mye læring om arbeidsverdenen.  Blant annet, om ulike roller og ansvar på arbeidsplassen. Det viktigste er å komme seg inn i miljøet.  

Hold øye med søknader på universitetets nettsider, varsler fra karrieretjenesten eller i nyhetsbrev fra universitetet. 

Skyggemuligheter  

Ta litt initiativ og ta kontakt med bedrifter og profesjonelle fagpersoner. Send e-post der du spør om skyggemuligheter, veiledning eller støtte til laboratorieteknikere. Dette kan også være en flott mulighet til å bygge kontakt med folk som jobber i selskapet. Det kan hjelpe med å sikre jobb etter endt utdanning da du allerede har et profesjonelt forhold til dem. 

Jeg håper disse tipsene var nyttige!