-
<--
Tips og triks

7 julegave-ideer på studentbudsjett

Det nærmer seg jul, og hodet er mest opptatt av eksamen. Men vi vil jo gjerne gi noen julegaver til venner og familie! Hva gjør vi da når studentbudsjettet nesten er brukt opp? Vel, du er ikke alene! Vi samlet noen tips til deg som vil glede noen i julen. Dette uten at du må spise knekkebrød eller grøt hver dag frem til neste lånekasseutbetaling i januar.

1) Hjemmelaget julebakst 

Mange du kjenner sliter med å rekke alle juleforberedelsene. De vil sikkert bli glade for å få en gave som du har laget eller bakt selv, f.eks. serinakaker som er ganske lett å lage. Du finner gode oppskrifter på nettet. Kjøp noen rimelige glasskrukker på Clas Ohlson eller Søstrene Grene. Legg kjeksene oppi og topp det hele med en julete sløyfe rundt lokket. Vipps, så har du flere julegaver!  Og hvis du har noen kjeks til overs, kan du jo ta de med på lesesalen. Disse kan også eventuelt dele med de som sitter der og sliter med eksamensforberedelser. 😊  

  

2) Personlige gavekort 

Man trenger ikke alltid å gi en ting i gave. En opplevelse eller hjelp i hverdagen kan også være stas for mottakeren. Vær kreativ og finn på noe som kan glede eller hjelpe den du vil gi en gave til. Lag personlige gavekort, der du tilbyr en håndsrekning med konkrete arbeidsoppgaver, f.eks. barnevakt, snømåking, gressklipping eller flytting. Eller hva med å arrangere hjemmespa for søsteren din? Det trenger ikke å koste så mye, det er tanken og innsatsen som teller!   

  

3) Julekort av egne bilder 

Mobilen din er sikkert proppfull av kule bilder som du har tatt i løpet av året. Dra til en fotobutikk og få printet ut egne bilder til ca. 15 kroner pr. stk. Sett de i ramme og gi de som julegave. Du kan også lage personlige julekort til vennegjengen. Dette kan for eksempel være et minne om en gøyal fest eller en herlig varm sommerdag. Lag noen kopier til deg selv også, og sett de i et lite fotoalbum. Gode minner er for alltid!

4) Gi bort en spilleliste 

Musikk er også en flott gave! Hva med å lage en spilleliste på Spotify? Velg sanger som du vet passer til den som skal motta gaven. Dette kan være låter som dere har et felles minne om. Bruk gjerne et bilde av dere to sammen som forsidebilde på spillelisten og gi den et hyggelig navn. Det er en personlig gave som sikkert faller i smak. 

  

5) Strikk et juleskjerf 

Liker du å strikke mens du ser på julefilmer om kvelden? Kjøp et garnnøste og strikk noe. Lue og votter har alle bruk for på kalde vinterdager. Eller hva med et fargerikt juleskjerf? Det går ganske fort å strikke rett frem og tilbake. Det er heller aldri feil å gi bort noe man har laget selv. 

6) Arranger en filmkveld 

En invitasjon til en filmkveld hjemme hos deg er en flott julegave til utvalgte venner. Dere avtaler en dato i januar, og gjesten(e) bestemmer hvilken film dere skal se. Du ordner popcorn og julebrus. Den perfekte oppskriften på en vellykket vennekveld. Det går også an å invitere på kino i januar. Da er ikke folk så eksamensstressa og lånekassen har sendt mer penger. 

  

7) Gi en grønn gave 

Har du hørt om en potteplante som heter «elefantøre» eller «kinesisk pengeplante»? Nei, den har ingen ting med hverken elefanter eller penger å gjøre. Det er en eviggrønn sukkulent med store, runde blader. Du kan kjøpe stiklinger og avleggere på finn.no for kr 10-30 pr. stk. Skaff litt blomsterjord og lecakuler, og plant de selv. Har du ikke en blomsterpotte, kan du bruke en tom fiskebolleboks. Viktig at planten ikke fryser på vei til sitt nye hjem, så transporten må planlegges nøye.  

Dette er en lettstelt julegave som gir glede hele året! Og hvem vet, kanskje du blir bitt av gartnerbasillen og finner andre plante avleggere på nettet. Husk at det er mye kos med grønne planter i stuen. 

Håper at du ble inspirert av disse økonomiske og hyggelige julegaveforslagene. Da gjenstår det bare å ønske alle lykke til med julegaveforberedelsene og masse julekos i ferien!