-
<--
Tips og triks

Hvordan spørre noen om å være din mentor

Dessverre lander sjeldent en stor mentormulighet i fanget ditt. Som oftest må bygge nettverk og forhold. I denne artikkelen har Magnus utforsket hvilken måte som er best for å spørre om noen kan være din mentor.

Dessverre lander sjeldent en stor mentormulighet i fanget ditt. Som oftest må du proaktivt nå ut for å bygge den typen forhold som kan være til nytte for deg. Men det er ikke akkurat bare å valse opp til noen og spørre: "Vil du være min mentor?" (Vel, du kan, men det ville sannsynligvis ikke vært veldig effektivt). 
Så hva er beste måten å be noen om å være din mentor? 

Vær smart i valget ditt 


Ikke forvent at noen i en lederrolle på høyt nivå. For eksempel, en administrerende direktør i et stort selskap. Selv om de kanskje vil veilede deg, har de kanskje ikke tid til det.  
En nyttig mentor er noen som er to eller tre nivåer over deg, men som ikke jobber direkte med deg. Det er vanskeligere for en mentor å gi deg nøytral, konstruktiv tilbakemelding hvis arbeidet ditt påvirker dem direkte. 
Før du sender av gårde en henvendelse, tenk på hva du trenger mest akkurat nå. Du kan ha forskjellige mentorer som gir deg støtte i faglige og personlige settinger.   
Begynn med å spørre deg selv hvordan det å ha en mentor vil være til nytte for deg. I tillegg til hva du vil oppnå ved å starte denne typen forhold. Kanskje du søker en mentor som kan støtte karrieremålene dine og gi gode råd om karrierevei? Eller kanskje du ser etter noen med fagkompetanse for å hjelpe deg med å navigere et konkret problem?  

Send en gjennomtenkt forespørsel 


Når du har funnet den perfekte mentoren, er det på tide å kontakte dem. Dette trenger imidlertid ikke alltid å være en formell forespørsel. Det burde være det hvis du ikke kjenner personen godt. 
Det holder ikke bare å spørre noen rett frem “Vil du være mentoren min?”. Det kan være en overveldende forespørsel for en person som allerede har mye på agendaen. Jeg vil anbefale å begynne med noe som, blant annet. “Jeg beundrer virkelig arbeidet ditt (eller karrierebanen hva du beundrer). Og lurte på om jeg kunne spørre deg om råd om min egen karriere?”.  
Hvis personen sier ja, så led an med et første møte og prat med dem. Hvis alt går bra kan du introdusere muligheten for å sette opp et gjentakende møte. 
Hvis du virkelig liker rådene deres og de virker investert i deg, kan du spørre. “Jeg vil gjerne fortsette å lære av deg. Vil du være villig til å ta en kaffe med meg en gang i kvartalet/hver måned og prate?”.

Vær sympatisk 


Når mentoren din svarer på forespørselen din, sørg for å være høflig – selv om de sier nei. 
Det er helt naturlig å føle seg sint eller såret hvis personen du håper kan veilede deg sier nei. Når du reflekterer over situasjonen, kanskje mentoren din kan ha ting på gang som du ikke er klar over? De kan ha det vanskelig på jobben. Eller kanskje noen i familien deres er syk. I en arbeidssituasjon avslører folk ofte ikke alle detaljer i livet sitt. 
Dette er et bedre resultat enn noen som lover å sette av tid til deg og ikke følger opp. Takk personen, og vær veldig forståelsesfull og imøtekommende. Du vet aldri - de kan komme tilbake i fremtiden og tilby å veilede deg.