Ciao!
Mitt navn er Anna, og i jeg er i ferd med å bli en skikkelig italiener.
Et halvår i Roma med sightseeing, italienskkurs, pastabaking, vinsmaking, og skolegang på et italiensk universitet har vært helt fantastisk!
Likevel gjenstår det litt å sjekke av på lista. Blant annet, bli komfortabel i Romas elleville trafikk og å bli vant til antikke ruiner på vei til skolen. Når jeg tenker meg om kan jeg med fordel lære meg litt mer om pasta også ;)
Heldigvis er det et halvår igjen! Uansett kan jeg med se tilbake på et lærerikt og uforglemmelig høst-semester i Roma. Dette sammen med resten av gjengen fra BI-Luiss Joint MSc in Marketing. Her kommer en kort oppsummering fra oppholdet vårt så langt.
Mat-bonanza
Man kan ikke snakke om et halvår i Roma uten å nevne maten. Til våre studentbudsjetts glede, er det billig å spise ute. Så lenge man holder seg langt unna de typiske turiststrøkene, så klart. Vi har også måttet krype til korset og betale 12 euro for en gelato ved Piazza Spagna. Noe som føles ut som tyveri når du får samme isen til 3 euro andre steder.
Pasta, pizza, caprese, bruschetta, salumi, pecorino…Man får aldri nok! Slenger meg en bildeserie med “vann i munnen”-garanti.
Utsikten fra Terrazza del Pincio er fantastisk! Du kan se helt til St. Peters Basilica.
Introduksjonsuke i regi av ESN. Her møtte vi folk fra hele verden. Møt Nils fra Nederland.
LUISS University
Det ser ut som vi har tilbragt mest tid på restaurant. Det er derimot skolen som har opptatt oss store deler av tiden. LUISS University har et fantastisk campus i Viala Romania med en stor, grønn hage omringet av ærverdige bygninger.
Det akademiske systemet er forskjellig fra det vi var vant med fra BI. På BI får man få og store innleveringer i løpet av semesteret. På LUISS blir man vurdert ukentlig i flere fag gjennom quizer, gruppepresentasjoner og innleveringer. Skoledagen kunne også begynne klokka 14:00 og slutte 20:00, noe som var nytt for oss 8-16 type nordmenn. Jeg vil også nevne at skolen tar mye tid og kravene er noe høyere for å stå. Hvis du vurderer å søke deg til dette programmet, så vit at skolearbeidet krever en god del tid og innsats.
Skolen tilbyr også sporter og aktiviteter. Jeg ble med på fotballaget og spilte Calcio Cinque (femmer-fotball). Jeg opplevde likevel at det ikke var mange internasjonale studenter som deltok på disse. Det var kun italienere på laget. Treneren snakket heller ikke engelsk, så det ble brukt kroppsspråk for å oversette til meg. Det resulterte også i at det meste av italiensk-vokabularet mitt består av fotballgloser.
Roma som utfartspunkt
Det er gode muligheter for fine dagsturer til nærliggende byer og tog er et veldig lettvint og billig transportmiddel. En søndag vi ville ut av byen, pakket vi sekken og tok toget til kystbyen Anzio. Vi visste ikke hva vi gikk til ettersom vi verken hadde hørt eller lest om stedet. Det endte opp med å bli en positiv overraskelse!
Villa D’Este er kun en 40 minutters togtur fra Roma, og byr på frodig hager, fossefall og fontener. En av de fineste stedene jeg har vært. 😍
En annen fantastisk dagstur er å ta reise til Civita di Bagnoregio. På norsk betyr det “den døende by”. Grunnen til at den har fått et så makabert navn er fordi den bokstavelig talt faller fra hverandre. Byen mister 7 cm hvert år, så det er ikke sikkert den finnes om et århundre. Fun fact: Harry Styles har kjøpt seg et hus her oppe!
Firenze ligger også kun en togtur unna. Her så vi Michelangelos ikoniske David og Santa Maria del Fiore. Vi tok oss en tur til the Tuscan Hills for å se endeløse rekker med vinranker. Her fant jeg en traktor og fikk med ett hjemlengsel til Hadeland.
Det var også stor stas å få se Joakim Triers “Verdens Verste menneske” på originalspråket. Dette var da på en liten kino i Trastevere (Sacher Film). De fleste andre filmer blir nemlig dubbet til italiensk. Enda en fun fact: Det var også denne kinoen Renate Reinsve besøkte i anledning den italienske premieren av filmen.
Takk for at du ville lese litt om mitt og klassens første halvår i Roma!
Send meg gjerne en mail hvis du har noen spørsmål om programmet:
annagamme@gmail.com