-
<--
Tips og triks

VANT SKRIVE- KONKURRANSE: HER ER DERES BESTE TIPS

"Når man skal «kritisere» selve fast-fashion industrien er det klart at man bør gå etter de største aktørene". Vinnerne forteller om sine beste tips rundt bærekraft, oppgaveskriving og gruppearbeid...

I september ble masterstudenter med faget «Etichs and Sustainability in Organizations» invitert til en skrivekonkurranse. Formålet var å inspirere engasjere studentene til å ha en mening om bærekraft og til å delta i samfunnsdebatten. I år skulle studentene argumentere for eller imot utsagnet «Bedrifters fokus på bærekraft bidrar til en bærekraftig fremtid». Studentene med hovedfag i «Leadership and Change», Torger, Martine, Herman og Vy, vant sitt essay om H&M. De ble premiert med både berømmelse og formue. Vi tok en prat med vinnerne for å lære mer om hva de tenker om bærekraft og fast-fashion. I tillegg til deres tips om hvordan man kan skrive en god oppgave.

H&M blant verstingene 

- Når man skal «kritisere» selve fast-fashion industrien er det klart at da bør man gå etter de største aktørene. H&M er blant de største bedriftene innen fast-fashion, så valget falt naturlig.  

Gruppen forteller at H&M uttrykker stort bærekraftig engasjement utad. Og at «derfor var det også veldig interessant å dykke ned i deres rapporter». Selv er studentene opptatt av å leve og konsumere på en mer ansvarlig måte. De forteller at det er nettopp dette bærekraft betyr for dem. I tillegg til det å ha større fokus på miljø og samfunn.  

Fool’s Paradise 

Selv om klimagenerasjonen jobber for å redusere overforbruk og konsum, retter fast-fashion industrien også gjerne mot den yngre generasjonen. Mange av oss gir likevel etter, og handler fra de store verstingene. Man lever i et Fool’s Paradise, hvor kortvarig frigjøring av endorfiner veier mer enn miljøkonsekvensen det vil ha.  

- Vi må øke fokus på bærekraftig klesproduksjon. Mange fortsetter å handle fast-fashion fordi det er billigere og mer tilgjengelig.  

Vi spurte vinnerne om tips til hvordan man kan ta bærekraftige valg når det kommer til klesindustrien. – Bærekraftige valg blir i mange tilfeller oppfattet som dyrere plagg. Der er nok derfor en investering som noen folk vil unngå. 

Spør deg selv 

Vi leser og lærer med om bærekraftige alternativer enn før, og studentene mener det handler om prioriteringer.  

- Man får gjerne flere plagg med kortere levetid. Et etisk og mer miljøvennlig plagg vil i de fleste tilfeller vare lenger, forteller de.  

- Man kan anta at folk mister motivasjonen fort. For å holde motivasjonen oppe, kan det være et tips å reflektere over egne valg. Spørre seg selv, «Trenger jeg virkelig denne toppen, er jeg klar over miljøkostnadene?». 

Unngå unødvendig tidsbruk på å rette feil 

Som vinnere av skrivekonkurransen, er det tydelig at de har knekt koden til oppgaveskriving og samarbeid i gruppe.  

-Som gruppe er det veldig viktig å jobbe sammen, slik at innspill og diverse tanker kan diskuteres underveis.  

Studentene forteller at forventningsavklaring i forkant er viktig. Å diskutere hvilke mål man har og hvordan man skal nå disse målene. I forkant av oppgaveskrivingen, kan være viktig for å avklare at man har like akademiske ambisjoner.  

- Vi anbefaler ikke å sitte hver for seg, da man ofte kan ende opp med å skrive forskjellige ting. Da kan det gå mye tid til å rette feilene.  

- En god oppgave er også avhengig av en rød tråd. Det er noe som er vanskeligere å oppnå dersom man ikke sitter sammen.  

De deler et tips om å gå over hvert avsnitt som skrives. For å passe på at det henger sammen med hva oppgaven handler om.  

Tipsene om hva som utgjør en god tekst er tydelige: 

 1. Uformell innholdsfortegnelse 
  Introduksjonen kan endres underveis, men kan bidra til å strukturere oppgaven 
 2. God introduksjon 
  En god introduksjon er slik man fanger leseren. Her bør man også introdusere et spørsmål som skal besvares. 
 3. Rød tråd 
  Oppgaven må ha sammenheng hele veien – unngå å skrive hver for dere. Da kan mye tid gå til retting, og den røde tråden blir vanskeligere å opprettholde 
 4. Konklusjon 
  Det er viktig at man konkluderer med et svar til spørsmålet stilt i introduksjonen. 

Les vinnerteksten her