-
Ledelse

Snakk uten sikkerhetsnett

Ta sjansen på å holde din neste presentasjon uten å bruke PowerPoint.

LEDERENS VERKTØYKASSE: Kommunikasjon i ledelse

Høsten 1989 var jeg utvekslingsstudent ved den franske handelshøyskolen ESCP Europe i Paris. Jeg hadde ikke vært der mange dagene før jeg ble valgt ut til å holde et foredrag for klassen min. På fransk. Au secours! - hjelp!

På spørsmål om jeg kunne vente med foredraget til jeg følte meg varmere i trøya, svarte professoren kort, uten å se på meg: Har De tenkt å følge mitt kurs?

Følte jeg trengte sikkerhetsnett, og bestemte meg for å bruke datidens moderne presentasjonsverktøy - overhead-projektoren. Jeg jobbet med presentasjonen og plansjene gjennom hele den parisiske natten.

Overlevde uten sikkerhetsnett

Mens sommerfuglene fløy spinnvilt rundt i indre organer, gjorde jeg mitt beste for å utstråle selvtillit. Jeg la på den gjennomarbeidede åpningsplansjen. Det var bare det at transparentene mine ikke var transparente. Det ble til «grøt» på lerretet. Ok, Audun, her har du en utfordring. Når du ikke kan bruke overhodet, må du bruke ditt eget hode.

Jeg overlevde. Også uten sikkerhetsnett. Mine nye franske klassekamerater viste en nysgjerrig interesse for nykommeren i klasserommet. Jeg fikk gode spørsmål relatert til temaet jeg presenterte. Og jeg fikk noen å drikke kaffe sammen med i neste pause.

PowerPoint brukes (altfor) mye

I dag har overhead-projektoren blitt erstattet med nye digitale presentasjonsverktøy, som PowerPoint og Prezi, som brukes (altfor) mye i arbeidslivet.

God og bevisst bruk av presentasjonsverktøy kan gjøre din muntlige fremstilling sterkere og mer effektiv. Det virkelig gode bildet, som med bevisst dramaturgi støtter opp om din historie, kan hjelpe publikum til å huske hva du sier. God bruk av PowerPoint er dessverre sjelden vare.

Ofte brukes PowerPoint som et sikkerhetsnett uten at det skaper merverdi for dem som skal høre på. I stedet for å løfte fram budskapet, kan dårlig bruk av PowerPoint komme i veien for budskapet ditt og effektivt ødelegge det.

Skill deg ut

Ta sjansen på holde din neste presentasjon uten å bruke PowerPoint som sikkerhetsnett. Et foredrag er ikke avhengig av presentasjonsverktøy. Et godt budskap som er godt fortalt, trumfer PowerPoint. Og du skiller deg ut ved å gå ut i manesjen uten hjelpemidler og sikkerhetsnett.

Den gode formidler vil kunne trollbinde og bevege sitt publikum med fortellingens kraft. Hun er trygg på seg selv, på sin sak, og er godt trent til å fortelle sin historie. Det går det an å øve på. Hun får betalt i form av publikums fulle og hele oppmerksomhet og slipper å konkurrere mot presentasjonen sin.

Prøv selv! Hvordan gikk det?

Referanse:

Farbrot, Audun (2013): Forskningskommunikasjon. Praktisk håndbok for forskere og kommunikasjonsrådgivere". 

Denne formidlingsartikkelen er publisert som gjestekommentar i Dagsavisen 22. august 2016

 

Publisert 23. august 2016

Du kan også se alle nyheter her.