-
Ledelse

Grunner til å holde kjeft

Gillian Warner-Søderholm

Det er flere grunner til hvorfor vi velger å bruke selvsensur på jobb i Norge. Hvorfor gjør vi det, og er det forskjell på folk fra hvor i Norge de kommer fra?

Det er fem hovedgrunner til hvorfor vi velger å bruke selvsensur på jobb i Norge:

  1. Den første er å oppnå karrieremål. Vi føler at det kan skade karrieren hvis vi er for ærlig med sjefen og kollegaene våre.
  2. Den andre grunnen er høflighet og respekt. Vi har normer i Norge, spesielt i Oslo og på Sørlandet for å vise respekt for andres politiske og religiøse meninger. Vi synes ikke det passer å si hva vi mener selv alltid.
  3. Vi ønsker å unngå konflikter på arbeidsplassen. Vi er veldig komfortable med konsensus, og med tanker om at vi ikke skal ha konflikt på arbeidsplassen.
  4. Vi øsnker tilhørighet. Hva betyr det? Det betyr at hvis vi er ny i en bedrift vil vi gjerne være en del av et team. Vi mener at ved å spille med andre hjelper det oss og komme inn i et team.
  5. Janteloven er i live, og veldig mange i studien følte, både ledere og mellomledere, at det ikke passer og si alt vi har oppnådd i budsjetter og karriere. Derfor vil ikke folk dele alt de har oppnådd. 

For mer om denne studien les: Sier du hva du mener på jobb?

Vi som er ledere; Hva kan vi gjøre for å være enda bedre i kommunikasjonen i organisasjoner? Hvordan kan vi øke ytringsfrihet, og sikre oss enda mer lønnsomme bedrifter? Enda mer motivasjon, og autonomi i en bedrift?

Studien viser til tre vesentlige punkter:

  1. Vi skal ha bedre takhøyde; open door policy
  2. Vi skal ha spilleregler
  3. Vi skal ikke la janteloven leve
  4. La oss være flinkere til å gi komplimenter, og si hva vi har oppnådd. La oss være flinkere til å ta imot slike budskap.

Publisert 1. september 2016

Du kan også se alle nyheter her.