-
Samfunn

Fem råd fra klimapessimisten

Jørgen Randers

Jørgen Randers er bekymret. Det har BI-professoren vært siden 70-tallet. Nå kaster han en brannfakkel inn i klimadebatten med sine fem kontroversielle råd.

Debatt: Klimaråd fra Jørgen Randers

Klimakampen har gjort klimaeksperten og professoren Jørgen Randers sliten. Optimisme har blitt til pessimisme. Men han har ikke gitt helt opp. 


I 1972 var Randers medforfatter av Limits to Growth, bestselgeren som satt en ny dagsorden for den globale miljødebatten. Som rektor på 80-tallet gjorde han Handelshøyskolen BI til en slagkraftig akademisk institusjon. 

Forskeren har tidligere sagt at det er slemt å lære barna sine å elske urørt natur, fordi de er dømt til å bli ulykkelige når de ser at den forsvinner. 

Han ledet også Lavutslippsutvalget som hevdet at Norge kunne kutte utslipp med 70 prosent hvis man bare godtok å bruke 10 milliarder kroner på tiltak. Ingen med pinkode til statskassen har foreløpig gjort noe. 

Miljødebatten i Norge ville nok ikke akkurat blitt mindre hissig, hvis professoren fikk viljen sin. 

Se videoen – dette er rådene fra Randers:

  1. Forby all bruk av fossile brennstoff i kongeriket fra år 2030, basert på forbudet mot fyringsolje fra 2020-modellen.
  2. Foreta en planmessig nedtrapping av petroleumsnæringen over de neste 22 år, det vil si at vi må flytte 10.000 arbeidsplasser hvert år fra «olje og gass» til helse, omsorg, underholdning og turisme – med romslig omstillingstrygd og arbeidsplikt – for dem som mister jobben som følge av grønn omstilling.
  3. Sørg for rask implementering av karbonfangst og lagring på norske avfallsanlegg, innenfor gjødsel- og sementproduksjon, samt på kraftverket på Svalbard.
  4. Sørg for full elektrifisering av alle nye anlegg på sokkelen.
  5. Sørg for rask implementering av karbonfangst og lagring på norske avfallsanlegg, samt innenfor gjødsel- og sementproduksjon.

Fem klimaråd

Publisert 15. februar 2018

Du kan også se alle nyheter her.