-
Ledelse

Anne-Kari Bratten: Å stå i striden

Gudmund Hernes

Anne-Kari Bratten har vært direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter siden 2013. Hun forsvarer den norske velferdsmodellen, men understreker at alle må bidra.

Anne-Kari Bratten (1964) har vært direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter siden 2013. Hun er en av landets mest profilerte ledere: uredd, debattsterk og tydelig. Ved å stå i striden, enten det er ved forhandlinger med leger eller lokomotivførere, har hun også egget til motstand og har måttet tåle mange personlige angrep.

Bratten er utdannet ved Universitetet i Oslo og Norges Handelshøyskole, har vært organisasjonsdirektør i Jernbaneverket, personal- og organisasjonssjef i NSB Bane og personalkonsulent i Oppegård kommune og ved Radiumhospitalet.

Alle må bidra

Hun forsvarer den norske velferdsmodellen, men understreker også at om skal den fungere, må alle bidra. "Alle må jobbe hvis de kan jobbe og har helse til det." Hun har uttrykt at norske kvinner arbeider for lite – 40 prosent på deltid, flesteparten som ikke har småbarn lenger.

Bratten forklarer at hun i sin rolle er opptatt å være ekstremt faktabasert. Ifølge SSB jobber 40% av kvinner deltid, men hovedsakelig ikke på grunn av småbarnsfasen. Det er ofte snakk om kvinner over 40 som ønsker å bruke tid til seg selv, holder Bratten fast ved. Hun mener vi trenger et arbeidssamfunn. Alle skal med og alle skal bidra.

- Jeg synes arbeidsgiverne skal bli mye kjipere på å si ja til deltid for at kvinner skal plukke blomster på tirsdag, oppsummerer hun.

I følge Bratten er heltidsarbeidende kvinner den norske velferdsstatens redning.

Klar tale

Bratten har en uvanlig evne til klar tale. På Spekterkonferansen i januar sa hun: "Vi kan verken bevilge, bemanne, utrede eller kontrollere oss ut av de utfordringene Norge står overfor nå ... For å få til produktivitetsvekst nok til å berge gode velferdstilbud i fremtiden, holder det ikke å snakke om at Norge må gå fra særstilling til omstilling." Hun sier også at "de norske ledelsesidealene om tillit og delegering blir stadig mer utfordret av avviksfokus og tilsyn."

Med den motvind hun har fått, spør mange: At hun tør? At hun tåler? Hva koster det å stå i striden? Hva har hun selv lært om ledelse på veien til den rollen hun nå har og former? Hvilke erfaringer har preget hennes ledelsesfilosofi?

I serien Åpent Forum, som tidligere har hatt besøk av Jonas Gahr Støre, Kåre Willoch, Sylvia Brustad, Jens Ulltveit-Moe, Harald Norvik og Gro Harlem Brundtland, tar Gudmund Hernes her en lengre samtale med Anne-Kari Bratten. Hele samtalen vises her i sin helhet og varer i 1 time og 38 minutter.

Publisert 21. november 2016

Du kan også se alle nyheter her.