-

Syv hav av muligheter

17. januar 2017

Fra New York til Milano, fra Singapore til Sveits. Lær om business i Asia, eller studer markedsføring i Australia. I en stadig mer global verden er internasjonal erfaring viktigere enn noen gang.

– I dag må nyutdannede kunne jobbe i en internasjonal kontekst, enten de ønsker å jobbe i Norge eller i utlandet. Næringslivet er blitt mye mer globalt og norske selskaper har internasjonale eiere, ansatte, konkurrenter, samarbeidspartnere og kunder, sier rektor ved Handelshøyskolen BI, Inge Jan Henjesand.

Henjesand påpeker at internasjonal erfaring, gjennom eksempelvis utveksling eller internships, er viktig for at kandidater ved høyere utdanning skal evne å forberede seg på det arbeidsmarkedet de skal ut i. Norge er et foregangsland når det gjelder politisk etablerte ordninger for norske studenter som ønsker å tilbringe deler av utdanningen sin utenlands.

– Norge har lenge hatt et mål om mer internasjonalisering i høyere utdanning, og vi har generøse ordninger for norske studenter som reiser ut. Som deltagere i et globalt mesterskap i kunnskap er nødt til å lykkes med å foredle talentene vi har, sier Henjesand.

Han poengterer viktigheten av et internasjonalt fokus også på hjemmebane, og mener studenter gjør lurt i å velge en skole med både norske og internasjonale studenter på campus. 

"Norge har lenge hatt et mål om mer internasjonalisering i høyere utdanning, og vi har generøse ordninger for norske studenter som reiser ut. Som deltagere i et globalt mesterskap i kunnskap er nødt til å lykkes med å foredle talentene vi har."

Hva vil du studere?

Du kan begynne med å søke på noe du er interessert i. Hvis du er usikker kan du trykke på "Vis studier heltid/deltid" for å se alle våre studier. Hvis du ser etter studier som har utveksling eller internship kan du også søke etter det!

Velg blant 200 skoler

BI har samarbeidsavtaler med over 200 utdanningsinstitusjoner i 48 land. Mange av disse er blant de mest anerkjente handelshøyskolene verden. I 2016 var totalt 343 BI-studenter på utveksling.

Masterstudent Hege Janson Skogen tilbragte høstsemesteret ved Bocconi University i Milano, Italia. Bocconi er rangert som nummer seks på Financial Times’ europeiske handelshøyskolerangering, og er én av totalt 41 skoler på denne rangeringen som man som BI-student kan dra på utveksling til.

– Jeg valgte utveksling på bakgrunn av tre hovedpunkter; gi utdanningen og vitnemålet mitt en ekstra dimensjon, forberede meg på en karriere i en stadig mer globalisert verden og sist, men ikke minst, for å oppleve noe helt nytt, forteller Skogen.

– Bocconi ble et naturlig førstevalg fordi jeg er så glad i den italienske kulturen. Det at skolen er såpass høyt rangert var også viktig for meg. Målet med utdanning, ved siden av ferdighetene det gir så klart, er tross alt å skille seg ut i mengden med tanke på fremtidige arbeidsgivere.

Mulighetene er også mange utenfor Europa. Samtlige verdensdeler, sett bort ifra Antarktis, er representert blant BIs samarbeidsskoler. 

"Det er utrolig hva et nytt land, en ny kultur, nye mennesker og en ny hverdag kan gjøre for motivasjonen. Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg valgte utveksling."

Gi graden din en internasjonal profil

– Utveksling er en unik mulighet til å tilegne seg internasjonal erfaring og forbedre språkferdighetene sine. I tillegg etablerer man raskt et internasjonalt nettverk av fantastisk flinke og interessante mennesker. Jeg tror alle kan ha godt av å utvide horisonten sin litt, og jeg er veldig glad for at BI gjør det så enkelt å benytte seg av denne fantastiske muligheten, sier Skogen.

Foruten aktiviteter tilknyttet skolehverdagen forteller hun om en fantastisk by med masse å by på.

­– Den er både koselig og intim og imponerende flott på samme tid. Du får det beste av Italia, samtidig som Milano er ekstra spennende fordi det er en by med mange internasjonale tilreisende i forbindelse med det pulserende næringslivet. Dessuten ligger den midt i smørøyet hvis man ønsker å reise rundt i området. Verken alpene, havet eller andre flotte områder som Piemonte og Toscana, ligger mer enn to timer unna med tog.

Masterstudenten omtaler skolen som praktisk i undervisningsformen, og veldig lik BI i form av evaluerings- og læringsmetoder. Hun påpeker også at det var et stort internasjonalt miljø.

– Vi var mange innvekslingsstudenter på hvert kurs, noe som var veldig bra fordi det gjorde det enkelt å komme i kontakt med folk.

Skogen er nå hjemme i Norge igjen, hvor kun siste semester gjenstår før hun kan pryde vitnemålet sitt med en internasjonal mastergrad i Strategic Marketing Management.

– Det er utrolig hva et nytt land, en ny kultur, nye mennesker og en ny hverdag kan gjøre for motivasjonen. Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg valgte utveksling, avslutter Skogen.

Utveksling 2.0

De fleste som reiser ut som en del av utdanningsløpet sitt ved BI tar ett semester ved en utdanningsinstitusjon i utlandet. Mulighetene for internasjonal erfaring som en del av studieløpet er imidlertid mange. Studenter som tar bachelor i Internasjonal markedsføring tilbringer for eksempel hele tredjeåret i utlandet. Denne muligheten har også studenter som går bachelorstudiet i Økonomi og administrasjon, da gjennom fordypningsvalget International Business Abroad. Det finnes også et bredt spekter av internasjonale muligheter for masterstudenter. Se komplett liste over muligheter for å få internasjonal erfaring som en del av studiene under.

 • Double Degree: Masterprogram med ett år på BI og ett i utlandet, som resulterer i en grad fra BI og en fra en av BIs utvalgte partnere.
 • QTEM: Masternettverk som innebærer to semestre med utveksling til andre skoler i nettverket og et Corporate Internship.
 • BI International Internship: Ett semester utveksling kombinert med internship som valgfag. (For MSc i Business)
 • Short Exchange: Del opp tredje semester på master i to. Velg mellom vanlige kurs eller et internship i Norge først, og avslutt semesteret med et kortere utvekslingsopphold. En «study trip» til utlandet kan også være en del av kursvalgene i det tredje semesteret. (For MSc i Business)
 • Summer School: Ta kurs ved en utenlandsk utdanningsinstitusjon i løpet av sommerferien. Du kan søke om å få kurset inn på studieplanen din ved BI. (For MSc i Business og Bachelor)
 • Bachelor i Internasjonal markedsføring: Tilbring siste skoleår i utlandet.
 • Fordypning i International Business Abroad: Tilbring siste skoleår i utlandet. (For Bachelor i Økonomi og administrasjon)
 • Utveksling: Tilbring ett semester utenlands.

Kjekt å vite:

 • BI har samarbeidsavtaler med over 200 utdanningsinstitusjoner.
 • Som BI-student kan du dra på utveksling til 48 forskjellige land.
 • I 2016 var 343 studenter på utveksling fra BI.
 • BI tilbyr en rekke internasjonale muligheter. Deriblant hele tredjeåret utenlands for utvalgte bachelorretninger og Double Degree for masterstudenter.
;
Du kan også se alle nyheter her.