-
Ledelse

Er Bjørn Kjos en god leder?

Jan Ketil Arnulf

Og trenger Norge Norwegian mer enn Norwegian trenger Norge?, undrer Jan Ketil Arnulf.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

De siste ukene har mange spurt meg om hvorvidt Bjørn Kjos er en god leder. Det vet jeg ærlig talt ikke, men spørsmålet setter interessant søkelys på hvordan et firma bidrar til samfunnet hvis det opererer i Norge.

Den amerikanske ledelseskonsulenten George Kenning (oppslag i Wikipedia) definerte ledelse som «å oppnå resultater gjennom andre.» I 2013 publiserte professor Morten Hansen og medarbeidere en oversikt over de ledere i verden som hadde oppnådd best avkastning for aksjonærene over en 7-års periode.

VM i ledelse

Baksaas i Telenor kom på 99. plass som eneste nordmann med ca. 200 prosent avkastning.

Kjos fikk ikke plass i VM, men Norwegian har hatt bra avkastning for aksjonærene, som antakelig synes han er en god leder.

Passasjerer som har ventet i dagevis på å komme til USA er mindre fornøyd, men kjøper de SAS-billetter burde de være glade likevel. Etter kollaps i Color Air og kjøp av Braathens, ble SAS et dyrt monopol. Norwegian gjør SAS mye bedre.

Flygere og fagforeninger oppfatter at Norwegian ødelegger arbeidstakeres lønns- og arbeidsforhold. Kjos' egen oppfatning er at Norwegian på sikt skaper arbeidsplasser i Europa ved å åpne opp for strømmer av asiatiske turister. Alt dette gjenstår å se.

Flagger ut - gjør det noe?

I mellomtida ryktes det stadig at Norwegian har tenkt å «flagge ut». Det har vel delvis skjedd allerede. Gjør det noe? Vi trenger ikke egne flyselskap i Norge hvis vi tjener bedre på andre jobber. Norske jobber på sjøen forsvant uten store savn.

Kjos' entreprenørskap reiser ubehagelig direkte spørsmål om verdien av arbeidskraft og forretningsklima i Norge. Svaret på dette spørsmålet er ikke opplagt.

Men det vil få store konsekvenser for den varslede omstillingen i et land der primærnæringer og råvarer betyr stadig mindre. Konfliktene rundt Norwegian handler om langt mer enn billige flybilletter.

Hvis det viser seg at Norge trenger Norwegian mer enn Norwegian trenger Norge, er Kjos en bedre leder enn de fleste andre. 

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar i Dagsavisen 23. mars 2015. Bilde viser Bjørn Kjos i Norwegian (Foto: Norwegian).

Publisert 23. mars 2015

Du kan også se alle nyheter her.