-
Økonomi

Hvordan vil du dele 100 kroner?

Øyvind Kvalnes

Filosof Øyvind Kvalnes inviterer folk til å delta i «Ultimatumspillet», et spill om fordeling av ekte penger, rettferdighet og kanskje også urettferdighet. Se hva som skjer.

ETIKK OG LEDELSE: Ultimatumspillet

På Universitetsplassen på Karl Johans gate i Oslo stiller filosof og førsteamanuensis Øyvind Kvalnes ved Handelshøyskolen BI seg opp med en mikrofon.

«Er det noen som har lyst til å spille om ekte penger?», spør han.

Folk stopper opp, både unge og de litt eldre. Ivrige hender strekkes opp. Kvalnes plukker ut to deltakere, som ikke kjenner hverandre fra før.

Øyvind Kvalnes gir en kort innføring i spillereglene for «Ultimatumspillet». Han holder opp 100 kroner i klingende mynt, og sier til den første av deltakerne: «Du skal foreslå for henne hvordan dere skal dele disse 100 kronene. Hvis hun sier ja, får dette pengene akkurat som du har sagt. Hvis hun sier nei, får ingen av dere penger».

Den første spilleren foreslår kontant å dele de 100 kronene likt, - 50 kroner på hver. «Hva sier du til det?», spør Kvalnes spiller nummer to. «Ja», sier hun raskt. De får begge penger i hånden.

Ultimatumspillet har vært spilt over hele verden gjennom flere tiår. Det er ganske vanlig å foreslå å dele pengebeløpet likt, og takker den andre ja til det.

Men noen ser likevel sitt snitt til å foreslå mest til seg selv. Skulle den første spilleren for eksempel foreslå 70 kroner til seg selv og 30 kroner til den andre, vil likevel begge få mer enn de hadde fra før. Derfor takker noen ja til også til en skjev fordeling, selv om de kanskje synes den første spilleren er litt kjip.

Men noen svarer også klart nei til en 70-30-fordeling, selv om det betyr at ingen av dem får penger.

– Det handler ofte om rettferdighetssans. Noen synes det er urettferdig at én skal sitte igjen med mer enn den andre i dette spillet, kommenterer Kvalnes.

Referanse:

Forskningsdagene 2017. Handelshøyskolen BI deltok på Forskningstorget i Oslo 22. og 23 september 2017 med aktiviteten «Hva gjør penger med deg?». Ultimatumspillet ble gjennomført seks ganger, alle med 50-50-fordeling som resultat.

Si din mening:

Send gjerne dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på E-post til forskning@bi.no. Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor.

Ultimatum­spillet

Publisert 12. oktober 2017

Du kan også se alle nyheter her.