-
Ledelse

Berit Svendsen om ledelse

Gudmund Hernes

Året 2018 ble et turbulent år for Berit Svendsen. I september var hun ute av Telenor, men ble raskt kapret til å lede Vipps. Under Åpent Forum med Gudmund Hernes snakker hun om hva hun har lært på veien.

Åpent Forum: Berit Svendsen

Året 2018 ble et turbulent år for Berit Svendsen, og i september var hun ute av Telenor. Men hun var ikke lenge på frifot, før hun ble kapret til å lede Vipps, et foretak som både er innovativt, men også i skuddlinjen for konkurransen fra verdens største selskaper, som Apple.

Så hva lærte hun om ledelse på veien opp med heisen i Telenor? Hvilke konflikter er det nødvendig å ta og når må man sette foten ned? En alminnelig erfaring er denne: jo høyere en kvinne stiger i næringslivet, desto mindre andel av samme kjønn er det der. Så hvordan skal man trekke andre inn og gi dem både «drag og løft», som det heter i aerodynamikken? Hva lærte Berit Svendsen under flukten? Hvilke personer formet henne og hvilket rom har hun skapt for andre?

Dette er blant spørsmålene når vi møter Berit Svendsen i en samtale om liv og ledelse.

Bakgrunn

Berit Svendsen er i utgangspunktet sivilingeniør fra NTH, deretter med mastergrad i Teknologiledelse fra NTNU. Studiene tok hun videre til den berømte Sloan School of Management ved MIT, som nettopp kopler næringsdrift og teknologi, og som går i bredden også med spørsmål som global oppvarming og utvikling.

I Norge begynte hun ved Televerkets forskningsinstitutt på Kjeller i 1988. Der vokste hun med de oppgavene hun løftet. Hun ble leder av forskningsavdelingen i 2001, og fikk plass i konsernledelsen. Siden overtok hun ansvaret for fastnettdivisjonen, og ble i 2008 leder av Conax, et heleid datterselskap av Telenor Broadcast. Deretter var hun konserndirektør for Telenor Norge fra 2011 til 2018.

Så var det slutt – etter 30 år i samme konsern. I mellomtiden var hun rangert som den norske næringslivskvinne med mest makt, og hun hadde profilert seg som en som trakk kvinner med og opp. Og avholdt blant de ansatte, det var hun.

Åpent Forum: Berit Svendsen

Publisert 14. desember 2018

Du kan også se alle nyheter her.