-
Næringsliv

Kunsten å utvikle smarte forretningsmodeller

Peder Inge Furseth

Lytt til Oppgradert – Hør hva Askeladden & Co er manisk opptatt av når de utvikler nye forretningsmodeller.

Å utvikle forretningsmodeller handler om å finne måter å skape, levere og kapre verdi. Altså må du kunne levere et produkt eller en tjeneste som skaper verdi for kundene, samtidig som du klarer å tjene penger på det. 

Hva er da en SMART forretningsmodell?

Martin Schütt er Co-Founder av Askeladden & Co, som har utviklet forretningskonseptene Squeeze, Dr.Dropin, Rebil og Verd, bare for å nevne noen. 

- Smarte forretningsmodeller har fokuset på kunden. I Askeladden bruker vi masse tid på å forstå kundene våre. Hvilke problemer har de, hva ønsker de seg? sier Schütt.

Kanskje er det ventetiden på legekontoret som ergrer mest eller at du ikke kan stole på bruktbilselgeren. Når du finner ut hvilket problem du kan løse, bygger du opp virksomheten rundt det, og vips har du en forretningsmodell.  

Utfordrer av det etablerte

Det spennende med oppstartsmaskinen Askeladden er at de gang på gang utfordrer tradisjonelle bransjer med sine forretningsmodeller. 

- Fordelen vår er at vi går inn i bransjer uten å ha bindinger til den. Det gjør det enklere å tenke nytt og annerledes. Eksempelvis har helse-Norge slitt med gammeldags teknologi, lange ventetider og høye priser i åresvis, mens Dr.Dropin tilbyr enkel tilgang til god helsehjelp til fastpris, forklarer Schütt. 

Har du tilstrekkelig innsikt i kundene og en god forretningsmodell, kan du altså kan snu hodet på en bransje, og kanskje også tjene gode penger.

Vil du høre mer om hvordan utvikle SMARTE forretningsmodeller? Lytt da vel!

 

Bli smartere med Oppgradert

Flinke folk forklarer verden ved hjelp av forskning.

BI-studentene Marte og Gloria har tatt oppdraget med å finne ut hvordan forskning blir brukt ute i verden, slik at alt det du ikke vet, men lurer på, blir besvart. Vi snakker med forskere og eksperter fra ulike sektorer og bransjer.

Du finner alle episodene her

 

Publisert 6. mai 2022

Du kan også se alle nyheter her.