-
Ledelse

Hindringer er bra for kreativiteten

Hør professor Ragnhild Kvålshaugen ved Handelshøyskolen BI forteller om hvordan man kan bruke hindringer til å skape kreativitet, hvis man møter de på riktig måte.

Ordet hindringer klinger kanskje ikke positivt, men hvis man møter hindringene med bevissthet og handlingskraft vil utfallet kunne bli svært positivt, forteller professor Ragnhild Kvålshaugen ved Handelshøyskolen BI.

- I Norge i dag begynner vi å se en begynnende krise. Vi kan velge å møte denne krisen på forskjellige måter. Du kan sitte på gjerdet og vente til ting går over, eller du kan ta action og prøve å gjøre noe med situasjonen du er i. Å ta grep selv er en aktiv holdning til krisen, og det er på mange måter det vi er på jakt etter for å få mer kreativitet.

Å bruke krisen som en slags kreativ teknikk kan gjøres på flere måter: Generelt ser vi i forskningen at jo mer åpen og direkte du er i forhold til hvordan du håndterer hindringer – jo bedre vil du komme ut av krisen.

Det finnes fire måter å håndtere kriser på, som vil gi forskjellig hell i utfallet.

Den første, og beste, metoden er når man folk blir motivert til å foreslå nye løsninger og aktivt tar del i problemstillingen og løsningen på den.

Den andre måten er å protestere. Du sier ifra om at dette ikke kan fortsette, men du har igjen gode forslag til løsninger. Ved å møte hindringer på denne måten vil du ikke selv bidra med en løsning, men du vil være med på å åpne for en videre løsningsprosess.

Håndteringsalternativ tre og fire er relativt dårlige måter å møte krisen på, sammenlignet med de overnevnte. Alternativ tre er å forlede krisen, og rett og slett vri diskusjonen inn på noe annet. Lite konstruktiv problemløsning, med andre ord. Det siste alternativet, og det desidert verste alternativet er å sabotere hele prosessen. Dette gjøres ved at man unnlater å komme med forslag og meninger i plenum, men går tilbake på bakrommet og driver med muldvarpvirksomhet.

Publisert 24. mai 2016

Du kan også se alle nyheter her.