-
Ledelse

Er Ole Gunnar Solskjær en dyktig trener?

Jan Ketil Arnulf

Hva kan vi lære om ledelse og organisasjoner av Ole Gunnar Solskjærs opp- og nedturer som trener for Manchester United? Det vil professor Jan Ketil Arnulf svare på.

Lederens verktøykasse: Solskjær-effekten

Ole Gunnar Solskjær fikk en drømmestart som trener for fotballklubben Manchester United. Han gliste seg fra den ene seieren til den andre. Solskjær fikk heltestatus og fast ansettelse i trenerjobben. Solskjær-effekten ble raskt et begrep.

Så begynte Manchester United å tape den ene kampen etter den andre, også mot antatt svakere lag.

Var det lurt eller dumt å ansette Ole Gunnar som trener i Manchester United? Hvor dyktig er han egentlig som trener og leder? Og hva kan vi lære om organisasjoner av Solskjærs opp- og nedturer?

Professor Jan Ketil Arnulf  har tidligere gjennomført en studie av effekten av å sparke fotballtrenere. Det han fant ut var:

  • Fotballag som sparker trenere etter mange tap bedrer prestasjonen etter å ha byttet trener
  • MEN fotballag som IKKE sparker treneren bedrer prestasjonen mer
  • Synlige effekter av treneren på lagets prestasjoner varierer med tidsperspektivet du velger
  • Gjensidige effekter av lag og trener på prestasjoner vil øke over tid
  • Tiden det tar for treneren til å prestere er mindre avhengig av trenerens læringskurve enn av lagets tabellplassering når treneren overtar
  • OND SPIRAL: Lag som begynner å sparke trenere vil oftere sparke treneren, og trenere som bytter jobb ofte vil oftere bli sparket. Sammen huler de ut hverandres kompetanse.

- Historien om Ole Gunnar Solskjær som trener i Manchester United er en god anledning til å minne om at helteglorier demper sunn kritisk sans, fremholder Arnulf. Det gjelder ikke bare på fotballarenaen. Også næringslivsledere tildeles helte- og skurkestatus.

Så hva er egentlig Solskjær-effekten?

Solskjær-effekten handler om folk som snarere tror på håp enn erfaring, og som synes det er en lettelse å slippe å tenke vanskelige tanker. MEN; Håp er ingen plan. Og ledelse handler ikke nødvendigvis om lederen.

For å få med deg hele foredraget kan du se video under.

Lederens verktøykasse er en seminarserie ved Handelshøyskolen BI.

Publisert 19. juni 2019

Du kan også se alle nyheter her.