-
Forskning

Institutt for samfunns­økonomi

Institutt for samfunnsøkonomi bidrar til forskningsbasert undervisning og kunnskapsutvikling i samfunnsøkonomiske disipliner og i metode på alle nivåer.

Institutt for samfunnsøkonomi arbeider med temaer knyttet til arbeidsmarkedsøkonomi, internasjonal makroøkonomi, næringsøkonomi og konkurransepolitikk, penge- og finanspolitikk, miljø- og energiøkonomi, matematikk, statistikk og økonometri.

Instituttets medarbeidere publiserer sin forskning i anerkjente internasjonale vitenskapelig tidskrifter og er medlem av vitenskapelige redaksjonsråd. De utfører jevnlig utredningsoppdrag for foretak og organisasjoner i offentlig og privat sektor og bidrar til debatt om økonomiske temaer.

Instituttets forskningsvirksomhet er presentert på den engelske hjemmesiden.

Tommy Sveen

Instituttleder Institutt for samfunnsøkonomi +4746410097

Kontakt

Administrasjonssjef
Kari-Mette Sætersdal

E-post: kari-mette.satersdal@bi.no
Administrasjon: 97 65 94 83

Handelshøyskolen BI
Nydalsveien 37
0484 Oslo

Sentralbord: 46 41 00 00

 • Mandag 23. Mai 2022 - Dagens Næringsliv

  Innlegg av Ivar Gaasland: Politikerne legger opp til mer import av «egne merkevarer» i dagligvarekjedene

  Å kreve at norske leverandører setter like priser, utsetter Orkla for mer importkonkurranse. Det kan gi lavere priser og bedre produktutvalg, men kan slå motsatt vei for meierivarer og kjøtt.

 • Onsdag 11. Mai 2022 - Nationen

  Ber regjeringen hindre kjeder i å sponse egne merkevarer

  Kjersti Hoff håper regjeringen hindrer dagligvarehandelen i å subsidiere egne merkevarer ved å øke prisen på tilsvarende varer. BI-økonom Ivar Gaasland er uenig.

 • Fredag 6. Mai 2022 - Nettavisen

  Her er bøndenes utrolige regnestykke som fikk staten til å legge milliarder på bordet

  Verdien av direkte statsstøtte, tollmurer på utenlandske matvarer og årets ekstraordinære tilskudd er omtrent 900.000 kroner per bonde, ifølge førsteamanuensis Ivar Gaasland ved Handelshøyskolen BI.

 • Torsdag 5. Mai 2022 - Dagens Næringsliv

  Kronikk av Ivar Gaasland: Bondeopprørerne vil ha ny politikk – krever bare mer av det samme gamle

  Aktivistene bak bondeopprøret har krevd en ny jordbrukspolitikk. I bøndenes krav til staten i jordbruksoppgjøret er det imidlertid intet nytt – bare krav om mye mer av det samme.