-
Ledelse

6 møtefeller du bør unngå

Dårlige møter koster samfunnet milliarder hvert år og hindrer gode beslutninger. Forskerne har funnet fram til de seks mest typiske møtefellene.

Kommentar: Knut Ivar Karevold om ledelse

Forskere innen fagfeltene beslutningspsykologi og adferdsøkonomi har identifisert hvilke møtefeller det er vanlig å havne i.

  • Bekreftelsesfella: Gruppen fokuserer på opplysninger som bekrefter at den har rett, og ser bort fra informasjon som peker i annen retning.
  • Enighetsfella: Det er lettere å si seg enig i flertallets meninger enn å stå alene mot flertallet.
  • Ekspertfella: Den som vet mest om saken, påvirker hva gruppen tror, og smitter andre med sin mening.
  • Profesjonsfella: Man sier seg enig i de som har samme utdannelse eller kommer fra samme avdeling som en selv.
  • Hastverksfella. Møtene blir hektiske med så mange saker at det ikke blir tid til diskusjon. Gruppen blir sittende og høre på hva de andre sier, men man får ikke diskutert saken ordentlig.
  • Følelsesfella. Grupper lar seg rive med av positive eller negative stemninger. Hvis gruppen føler seg optimistisk når beslutninger skal iverksettes, kan den overse mulige hindringer slik at planene blir urealistiske. Hvis den blir for negativ, kan den blokkere utvikling av nye og innovative ideer.

Les mer: Styr unna møtefellene

Disse møtefellene er uheldige når folk bruker så mye tid på jobben til møter, og beslutninger man fatter i disse møtene kan være så viktige for kvaliteten og resultatene for virksomheten.

Kan du kjenne deg igjen?

6 typiske møtefeller

Publisert 24. november 2017

Du kan også se alle nyheter her.