-
Næringsliv

Hvordan jobber Oljefondet med å påvirke selskapene de eier?

16. desember 2021

Tore Bråthen

Lytt til podkast: Hør hvordan Oljefondet utøver sin eiermakt på en ansvarlig måte.

Norge eier hele 9000 selskaper i verden gjennom Oljefondet. I denne episoden av Oppgradert får vi vite hvordan Oljefondet, som egentlig heter Norges Bank Investment management (NBIM), prøver å gjøre verden til et bedre sted gjennom ansvarlig eierskap.

Da Oljefondet ble opprettet i 1990 hadde de ingen intensjon om å utøve aktivt eierskap, men i løpet av de siste årene har de vært en foregangsfigur i aktivt og ansvarlig eierskap. Fondet har utviklet i tydelige prinsipper og systematisk tilnærming til eierskap, og regnes i dag som en global leder innen ansvarlige investeringer.

Vil du vite mer om hvordan Oljefondet jobber med å påvirke selskaper over hele verden?

Carine Smith Ihenacho

Carine er direktør for eierskap og etterlevelse i Oljefondet. Jobben hennes handler om å forvalte alle aksjene Oljefondet har investert i. Ihenacho er siviløkonom og har en master i jus.

Tore Bråthen

Tore Bråten er professor i forretningsjus på BI. Der underviser han i kontraktsrett og det rettslige rammeverket for selskaper. I episoden forklarer han hvilke arenaer eiere kan utøve sin eiermakt.

Bli smartere med Oppgradert

Flinke folk forklarer verden ved hjelp av forskning.

BI-studentene Marte og Gloria har tatt oppdraget med å finne ut hvordan forskning blir brukt ute i verden, slik at alt det du ikke vet, men lurer på, blir besvart. Vi snakker med forskere og eksperter fra ulike sektorer og bransjer.

Du finner alle episodene her

 

Du kan også se alle nyheter her.