-
Økonomi

Norges Bank Watch kritisk til nytt inflasjonsmål

Tommy Sveen

Beslutningen om å redusere inflasjonsmålet fra 2,5 prosent til 2 prosent vil kunne øke kostnadene av en resesjon i fremtiden. Implikasjonen av dette burde vært grundigere forklart i kommunikasjonen til Norges Bank i 2018.

Norges Bank Watch 2019

Det er en av konklusjonene i årets Norges Bank Watch, som fremhever at argumentene Finansdepartementet bruker for det nye inflasjonsmålet ikke er overbevisende. Lavere inflasjonsmål reduserer muligheten for sentralbanken for å sette ned renten tilstrekkelig i en resesjon.

Det nye målet om at pengepolitikken skal bidra til høy sysselsetting bør innebære en sterkere bruk av renten i en resesjon. I dagens situasjon er det en større risiko å sette opp renten for mye for tidlig enn for lite for sent.

«Norges Bank burde ha vært mer nøyaktig og nyansert i kommunikasjonen rundt implikasjonene av lavere inflasjonsmål for rentebanen.,» skriver forfatterne av årets rapport.

I rapporten Norges Bank Watch 2019 retter sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank og førsteamanuensis Fredrik Wulfsberg fra OsloMet et kritisk søkelys på den nye forskriften for pengepolitikken og sentralbankens kommunikasjon gjennom fjoråret.

Norges Bank Watch-rapporten er en uavhengig og ekstern evaluering av Norges Banks pengepolitikk gjennom det siste året. Rapporten er skrevet på oppdrag fra Centre for Monetary Economics (CME), et forskningssenter ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI ledet av professor Tommy Sveen (bildet under).

Professor Tommy Sveen fra Handelshøyskolen BI inviterer til Norges Bank Watch 2019

Det er 20. året på rad BI-senteret utgir en Norges Bank Watch-rapport.

Vellykket renteheving

Norges Bank Watch anser at hevingen av styringsrenten, fra 0,5 prosent til 0,75 prosent i september 2018 var varslet godt på forhånd og i tråd med forventningene.

Strukturen med åtte rentemøter i året er hensiktsmessig ifølge de to økonomene, men hvert rentemøte bør etterfølges av en pressekonferanse for å øke interessen for og dermed kredibiliteten til pengepolitikken.

Norges Bank Watch 2019 er utarbeidet av:

  • Sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank
  • Førsteamanuensis Fredrik Wulfsberg ved OsloMet

Last ned rapporten (som pdf): Norges Bank Watch 2019

Last ned (som pdf): Executive summary

Publisert 27. februar 2019

Du kan også se alle nyheter her.