-
Ledelse

Disse sakene ble mest lest i 2023

Narsissister på jobb, åpne kontorlandskap, bomullsbarn og helseskadelig ledelse. Dette var sakene våre lesere flokket til i året som gikk.

Før vi glir pent inn i 2024 med blanke ark, viljestyrke og iver, har vi i BI Business Review-redaksjonen sett på hvilke saker som engasjerte mest og flest av dere i år.

Pust ut, len deg godt tilbake og se om det er noen godbiter du har gått glipp av!

Hvorfor får så mange narsissister lederjobber til tross for at de ofte skader organisasjonen? På en soleklar førsteplass i 2023 finner vi Linda Lai og hennes gjennomgang av hvorfor flere arbeidsplasser ender opp med å rekruttere narsissistiske og destruktive ledere. 

1) Narsissistenes hjemmebane

«Narsissistene er også villige til å bruke tøffere og mer aggressive virkemidler, som å utnytte eller skade andre. Dette rammer ikke minst meningsmotstandere og konkurrenter.»

Mange av oss har fått helt nye preferanser for hvordan vi liker å jobbe etter flere år med pandemi og hjemmekontor. En konsekvens av dette er at mange arbeidsgivere sliter med å pønske ut hvordan man får de ansatte tilbake til kontoret. Linda Lai er ikke bare mest lest, men også nest mest lest for denne artikkelen om hvordan få flere til å foretrekke jobbkontoret fremfor hjemmekontoret.

2) Kontorlandskap neppe verd besparelsen

«Kontorlandskap har store negative effekter for både medarbeidere og organisasjoner. Og dette er ikke noe nytt.»

Nyheter om ledelse er det desidert mest populære stoffet blant våre lesere, enten det handler om gode eller dårlige ledere. Ole I. Iversen kaprer tredjeplassen på årets liste med sin artikkel fra 2020 om hvordan velge de rette lederne. 

3) Hvordan gjenkjenne en god leder? 

«Det ser imidlertid ut som om enkelte har bedre genetiske forutsetninger for å utvikle seg til fremragende ledere enn andre. Denne kjensgjerningen innebærer at det å velge ut de riktige lederne kanskje er viktigere enn mange er klar over.»

Forskere på BI er aktive i samfunnsdebatten og kvier seg ikke for å gi beskjed når noen tar feil. Det gjorde Mads Nordmo Arnestad da Hennes & Mauritz sa de ville bruke personlighetstester for å finne ut hvilke kolleger blant 1500 ansatte som burde miste jobben.

4) Som å personlighetsteste ektefellen etter 15 år som ledd i en mulig skilsmissebeslutning

«H&M ønsket å bruke evnetester og personlighetstester for å avgjøre hvem som får beholde jobben. Et forslag til hvem H&M kan sparke først: HR-avdelingen.»

Det er fint med ledere som bryr seg om sine medarbeideres helse og trivsel. Men støttende og rettferdig lederatferd kan faktisk være helsefremmende i seg selv, ifølge Torhild Anita Sørengaard

5) Er sjefens lederstil bra for helsa? 

«En leder som lytter og er interessert i sine kollegers helse og trivsel, er også en leder som kan fange opp faresignaler før stresset når et kritisk nivå.»

Å være en leder er ikke alltid en dans på roser. Øyvind Kvalnes og kollega Fanny Duckert traff godt med sin sak om ledere som ønsker å få det beste ut av forsiktige og engstelige medarbeidere.

6) Hvordan lede bomullsbarn?

«Ledere har en tendens til å møte unge nyansatte med en antagelse om at deres innstilling til risiko og usikkerhet er den samme som de selv hadde på samme alder. Dette kan være en alvorlig feilslutning.»

I året som gikk skrev Øyvind Kvalnes også om samarbeidsmirakler han støter på i klasserommet. For eksempel da han oppdaget hvilken enorm kraft som ligger i å verdsette og feire topp innsats på jobb. 

7) Nå er det tid for å feire god innsats på jobb

«Ved å feire innsatser på jobb kan vi mobilisere de aller beste menneskelige kreftene, og skape grunnlag for små og store samarbeidsmirakler. Det trengs.»

Nyhetsåret 2023 har virkelig vist oss verdien av tillit som valuta. Høy grad av tillit er gull verdt, mens svak tillit har ledet mange ledere ut i jobbsøkernes rekker. Bård Kuvaas engasjerte mange når han skrev om hvordan tillit er noe som går begge veier.

8) Tar du sjansen på tillit?

«Jeg tror også at jeg har til gode å høre at en leder sier at hen ikke praktiserer tillitsbasert ledelse. Men når jeg i diskusjoner spør om deres tillit til sine medarbeidere, blir det fort vanskeligere.»

Ledere er ikke bare avhengige av tillit for å lykkes. Gode verktøy er også viktige for å redusere usikkerhet, styrke motivasjon og bygge kultur blant kolleger. Torhild Anita Sørengaard noterer seg for sin andre artikkel på topplisten med denne saken om lederkommunikasjon. 

9) Lederkommunikasjon som motiverer

«Hva en leder sier og hvordan vedkommende sier det kan ha stor påvirkning på ansattes indre og ytre motivasjon.»

Mange kjente seg nok (dessverre) igjen i Linda Lai og hennes beskrivelse av giftige ledere som gjerne bruker hersketeknikker for å skape frykt og svekke selvfølelsen blant sine medarbeidere. Men finnes det håp?

10) Hvordan kan man håndtere giftige ledere?

«Medarbeidere som stilltiende forsøker å leve med giftig ledelse, opplever på sin side ofte at den giftige adferden øker.»

Publisert 21. desember 2023

Du kan også se alle nyheter her.